vrijdag 15 januari 2010

Afvallen Kinderen

Vandaag las ik een Brits onderzoek over kinderen en hoeveel beweging ze (niet) krijgen: maar liefst 80% van alle kinderen in het Verenigd Koninkrijk beweegt niet genoeg. Ook geen wonder dat ze te dik worden en op veel te jonge leeftijd willen afvallen met een dieet zonder lichamelijk actief te zijn.


Hoewel dit onderzoek niet gericht is op Nederland, vrees ik dat de situatie in Nederland niet veel beter is. De basis van een obesitas epidemie a la de Verenigde Staten wordt nu gecreëerd. Kinderen leren niet meer dat beweging goed én leuk kan zijn, waardoor een levenslange worsteling met gewicht, afvallen en aankomen, een gegeven wordt.

Maar je kunt kinderen toch niet de schuld geven van dit alles. Weinig ouders geven het goede voorbeeld: beweging gebeurt, als het al gebeurt, met tegenzin. Kinderen zien dit natuurlijk bij hun ouders en krijgen daardoor zelf ook een afkeer voor alles dat met actief zijn en bewegen te maken heeft.


Triest is het eigenlijk. En we staan er bij en kijken er naar. De frustratie weerklinkt ongetwijfeld in de woorden die ik schrijf. We hebben het toch altijd zo goed voor met onze kinderen? We gaan voor ze door het vuur en toch laten we dit gebeuren. Wie weet waarom mag het zeggen.

Kinderen bewegen en afvallen tips
Tot slot nog een paar simpele tips om kinderen op een gezond gewicht te houden en te laten afvallen en bewegen:


Lopend of fietsend naar school(!)
Wandelen in het park in plaats van op de bank zitten en een film kijken op de luie bank
Zoek actief mee met het zoeken naar een sport die ze écht leuk vinden. Naast de lichamelijke activiteit is het bovendien belangrijk om nieuwe vriendjes en vriendinnetjes te maken en zelfvertrouwen op te bouwen.
Maar vooral: Geef het goede voorbeeld! Laat eens zien dat sporten en actief bezig zijn geen opgave is, maar iets dat ontzettend leuk kan zijn!

Bron: www.afvallen-weblog.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten