vrijdag 8 januari 2010

Koolhydraten en afvallen

Rond koolhydraten in voeding en de rol die ze spelen in overgewicht bestaat nogal wat discussie, dit komt voornamelijk door enkele populaire dieeten waarbij zo min mogelijk koolhydraten gegeten mochten worden, denk aan Atkins en Montignac. Mede hierdoor is een beeld ontstaan dat koolhydraten slecht voor jou en je lijn zijn, terwijl dit niet terecht is. Koolhydraten zijn namelijk weldegelijk belangrijk en nodig om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Door het Atkins dieet te volgen verlies je wel gewicht maar het is niet gezond en het werkt niet op de lange termijn. Waarom dit zo is wordt verderop op deze pagina uitgelegd.

Enkelvoudige en complexe koolhydraten
Koolhydraten kunnen worden onderveeld in twee grote groepen, allereerst heb je de enkelvoudige koolhydraten, deze vind je in groenten & fruit en in alle producten met suiker, zoals drop, snoep en koekjes. Westerlingen krijgen te veel enkelvoudige koolhydraten binnen, voornamelijk door een te grote consumptie van snoep en koek. Aangezien dit dikmakers zijn en ze weinig nuttige voedingsstoffen aan het lichaam leveren zijn deze producten zeer geschikt om uit je dieet te schrappen. Groenten en fruit daarentegen bevatten naast de enkelvoudige koolhydraten ook veel nuttige voedingsstoffen voor het lichaam, zoals vitamines & mineralen en vezels, en horen daarom thuis in een gezonde voeding.

Naast de enkelvoudige koolhydraten zijn er ook complexe koolhydraten. Deze worden met name aangetroffen in (volkoren) brood, aardappelen, pasta en rijst. Complexe koolhydraten zijn door het lichaam moeilijk af te breken en kosten bij de verbranding daarom meer energie dan enkelvoudige koolhydraten. Complexe koolhydraten zitten in producten die veelal veel vezels en mineralen bevatten en die alleen daarom al thuis horen in je dieet.

Koolhydraatarme voeding en gewichtsverlies
Het vervangen van koolhydraten door vet en eiwit levert het voordeel op dat je minder snel een hongerig gevoel krijgt en dat de vertering van deze stoffen het lichaam meer energie kost. Verder lijkt het grote gewichtsverlies in de eerste weken bij Atkins voornamelijk te bestaan uit vocht. Het water komt vrij door de verbranding van de koolhydraatvoorraden in het lichaam, het glycogeen. Na de eerste weken is het net als met vrijwel ieder dieet moeilijk nog extra gewicht te verliezen, mede doordat je lichaam zich zal instellen op het nieuwe voedingspatroon.

Bron: www.gezonder-afvallen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten