vrijdag 15 januari 2010

Balansdag

Overgewicht is een sluipend gevaar, óók als je nu nog een gezond gewicht hebt. Voorkom extra kilo's door gezond te eten en voldoende te bewegen. Blijf gemakkelijker op gewicht door een dag waarop je te veel eet direct af te wisselen met een dagje minder eten en meer bewegen: de Balansdag!


Wat is een Balansdag ?
Een Balansdag is een dagje 'minder' na een dagje 'meer'. Als je gisteren te veel hebt gegeten, neem je vandaag een Balansdag. Een Balansdag is géén dieetdag. Op een Balansdag let je beter op wat je eet of beweeg je meer. Zo blijft je gewicht in balans.

Wanneer een balansdag ?
Meestal merk je het wel als je te veel hebt gegeten: je hebt een ‘vol' gevoel. Maar is er dan meteen sprake van een dagje ‘meer'? Dat hangt af van wat en hoeveel je hebt gegeten. En of je voldoende hebt bewogen.en voorbeeld: Stel dat je tussen de middag meestal drie boterhammen eet en op de fiets naar je werk gaat. Vandaag heb je zin in iets anders. Je eet een broodje kerriesalade, een broodje brie en een roomtoetje. Bovendien ben je met de auto gekomen. Het is duidelijk dat je extra calorieën hebt gegeten en er minder hebt verbruikt dan normaal. Je bent zelf verantwoordelijk.
Een dagje ‘meer' is niet altijd gemakkelijk te herkennen. Je eet snel meer extraatjes dan je denkt. Een traktatie van een jarige collega, een gefrituurde snack of een romig toetje bij de lunch, een chocoladereep in de auto of een extra glaasje wijn voor het slapen gaan. Af en toe kan dit geen kwaad, maar alles bij elkaar levert het de nodige extra calorieën. Jíj bent de enige die precies weet wat je hebt gegeten. Neem de verantwoordelijkheid voor je gewicht door een Balansdag te nemen als dat nodig is. Heb je het gevoel dat je te veel hebt gegeten, neem dan een Balansdag!


Balansdag, iets voor jou ?
Controleer om te beginnen hoe het staat met jouw gewicht. Er zijn twee testen om te beoordelen of je gewicht in balans is: de tailletest of middelomtrek en/of de BMI-gewichtsmeter . Ben je te zwaar, zorg dan in ieder geval dat je niet nog zwaarder wordt! Als je een gezond gewicht hebt, zorg dan dat dit zo blijft. Gezond eten, voldoende bewegen en zo nu en dan een Balansdag helpen daarbij.
De energiebalans

Het gaat heel eenvoudig om de hoeveelheid calorieën die je eet en de hoeveelheid energie die je lichaam verbruikt: de energiebalans . Als de balans doorslaat doordat je te veel eet of te weinig beweegt, neemt je gewicht toe. Een keer wat meer eten kan best, als je lichaam die extra calorieën maar verbruikt. Dat kan bijvoorbeeld door de volgende dag een Balansdag te nemen en dus wat minder te eten en wat meer te bewegen.
De energiebehoefte verschilt
De gemiddelde energiebehoefte per dag (bij weinig beweging) voor mannen is 2500 kilocalorieën en voor vrouwen 2000 kilocalorieën. Als je een actievere leefstijl hebt en dus meer beweegt, heb je méér calorieën nodig. Verder is de energiebehoefte ook afhankelijk van bijvoorbeeld je leeftijd. Als je zorgt dat je niet meer calorieën eet dan je verbruikt, blijft je gewicht in balans.


Bron: www.wijvallenaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten