vrijdag 8 januari 2010

Afvallen en de overgang

De overgang is al lastig genoeg, maar vaak zul je als vrouw ook nog sneller aankomen dan voorheen. Dit komt vooral omdat je lichaam steeds minder oestrogeen aanmaakt. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon (al komt het in kleine hoeveelheden ook voor bij mannen) dat onder andere een belangrijke rol speelt bij je stofwisseling. Zo zorgt oestrogeen voor een snellere stofwisseling en wordt vet oppervlakkig opgeslagen.

Zodra je in de overgang of menopauze komt wordt afvallen moeilijker. Minder oestrogeen betekent een tragere stofwisseling en meer vet wordt rond je buik en tussen je organen opgeslagen in plaats van rond je billen en je heupen. Dit is niet iets om blij van te worden, want vet rond de organen is veel ongezonder dan oppervlakkig vet omdat het de kans op hart- en vaatziekten en diverse soorten kanker vergroot.

Helaas is er geen wondermiddel dat dit voorkomt. Toch heb ik een aantal tips op een rij gezet die je kunnen helpen met afvallen rond en na de overgang / de menopauze:

Afvallen rond de overgang tip 1: Eet minder calorieën
Je stofwisseling gaat sowieso langzamer werken naarmate je ouder wordt. Wanneer je 40 jaar bent heb je al 20% minder calorieën per dag nodig dan toen je 20 jaar was. Als de menopauze hier ook nog bovenop komt als je in de 50 bent, dan moet je structureel minder eten, en niet alleen als je op dieet bent.

Dit zou ongeveer je doel moeten zijn om afvallen tijdens en na de overgang mogelijk te maken:

Eet niet meer dan 1200 tot 1500 calorieën per dag
Zorg dat deze calorieën voornamelijk komen uit producten met veel voedingsstoffen zoals: fruit, groenten, granen, bonen, vis, magere melkproducten en mager vlees
Eet meer producten met vezels
Probeer de consumptie van alcohol en cafeïne te verminderen

Afvallen rond de overgang tip 2: Eet minder vet
Hoewel veel vet eten voor niemand een aanrader is, is het tijdens en na de menopauze extra belangrijk. Waar oestrogeen je in je jonge jaren nog enigszins beschermt tegen de effecten van vet eten, wordt dit effect met jaren minder.

Beperk je tot een maximum van 30 tot 40 gram vet per dag, waarvan maximaal 10 gram verzadigd.

Afvallen rond de overgang tip 3: Beweeg dagelijks!
Bewegen is altijd belangrijk, maar hoe ouder je wordt, hoe belangrijker het wordt. Lichaamsbeweging zorgt er voor dat je stofwisseling op peil blijft, het risico op diabetes en kanker afneemt, botontkalking veel langzamer gaat en er in het algemeen voor zorgt dat jij je veel jonger blijft voelen (bron).

Beweeg daarom, zeker rond en na de overgang, minimaal 30 minuten per dag. Elke dag een wandeling is al erg goed, dus maak er een gewoonte van!

Tot slot
Zoals je ziet zijn deze tips voor afvallen rond de overgang niet veel anders dan de normale tips die ik geef om gewicht te verliezen. Toch kan ik niet sterk genoeg benadrukken dat je het ook daadwerkelijk gaat doen, want hoe langer je wacht met het aanpassen van je eet- en leefpatroon hoe lastiger het wordt.

Bron: www.afvallen-weblog.nl

1 opmerking:

  1. Wat mij altijd helpt bij afvallen is mezelf belonen. In het begin met leuke spulletjes, later wordt het een gewoonte.

    BeantwoordenVerwijderen