zondag 17 januari 2010

Afvallen met een dietiste

De diëtist kwam de afgelopen tijd veel in het nieuws. En positief welteverstaan! Met ‘de diëtist’ bedoelen we in dit geval niet één diëtist in het bijzonder, maar professionele diëtisten in het algemeen. Ruim 30 procent van alle Nederlanders die proberen af te vallen met behulp van een diëtist bereikt op den duur zijn of haar streefgewicht! Ruim 10 procent van hen komt hier heel dicht bij in de buurt. De resultaten zijn nagenoeg constant over twee volle jaren. Dit in tegenstelling tot doe-het-zelvers. Mensen die op eigen kracht proberen af te vallen, bereiken namelijk zelden hun gestelde doelen.


Afvallen met diëtist – Diëtist tips
Behandeling door een diëtist (tot een x-aantal uren) wordt nog steeds vergoed door ziektekostenverzekeraars, dus het hoeft niet eens duur te zijn. Dieetadvies door een diëtist of diëtiste kan geweldig uitpakken, maar uiteindelijk moet je het toch zelf waarmaken. Houd je daarom aan onderstaande dieetregels van Nederlandse diëtisten en maak zelf alvast een goed begin. Een goed begin is immers het halve werk en bij alle goede dieetnormen die je jezelf aanleert hoeft een diëtist niet meer te helpen.


Diëtist Tip 1: Groente en fruit aanvullen!
Zorg voor voldoende groenten en fruit. Heb je aan het eind van de dag geen fruit of groenten op, maak dan een gemengde salade of fruitsalade klaar om dit gemis in te halen. Vervang desnoods je avondmaaltijd door een maaltijdsalade (sla, paprika, tomaat, komkommer etc.), bijvoorbeeld met noten, mozzarella, bessen, verse kruiden en/of geitenkaas om er meer smaak aan te geven.

Diëtist Tip 2: Niet meer dan 1 frisdrank
Frisdrank (cola, sinas, 7-up, siroop, gezoete sappen etc.) is ongezond en calorierijk. Light frisdrank of dieetfrisdrank mag dan calorie-armer zijn, maar is in werkelijkheid niet gezonder. Water, suikervrije thee, zwarte koffie of ongezoet vruchtensap is ontzettend veel beter. Daarom: niet meer dan 1 glas fris per dag en aanvullen met water (en evt. zwarte koffie en/of thee).

Diëtist Tip 3: Vezelrijke en suikerarme ontbijtgranen
Kies voor ontbijtgranen met veel vezels en weinig tot geen suiker. Een kommetje cornflakes of muesli lijkt onschuldig, maar kan veel suiker (en dus calorieën) bevatten. Vezelrijke en suikerarme ontbijtgranen zorgen voor een vol gevoel en weinig calorieën.


Diëtist Tip 4: Alcohol enkel in het weekend
Een glaasje wijn, bier, whisky of port bevat verrassend veel calorieën. Beperk je alcoholgebruik daarom tot de vrijdag- en/of zaterdagavond en drink niet meer dan enkele glazen.

Diëtist Tip 5: Drankje i.p.v. dessert
Wen aan een kop koffie of thee na de avondmaaltijd i.p.v. een dessert met room en/of veel suiker. Het gemiddelde Nederlandse dessert bevat namelijk een veelvoud aan calorieën, zelfs als er melk en/of suiker in de thee of koffie zou zitten.

Diëtist Tip 6: Slimmere keuzes qua fastfood
Een keer per week fastfood (friet / pizza / pannenkoeken / snacks etc.) moet kunnen, maar maak wel relatief gezonde keuzes. Een pizza met groenten is beter dan een pizza met veel kaas. Friet gebakken in zonnebloemolie is beter dan friet uit vast vet. En een magere biefburger van de grill op een volkorenbroodje is beter dan een vette gefrituurde hamburger op wit plakbrood.


Bron: www.afvallen-weblog.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten