vrijdag 8 januari 2010

Ongezonde Voeding

Wat is dat nou eigenlijk, ongezonde voeding? Deze vraag lijkt simpel te beantwoorden maar is dat eigenlijk niet. Je zou kunnen zeggen dat alles wat je eet in meer of mindere mate energie en bouwstoffen aan het lichaam levert en alleen daarom al 'gezond' is. Een patatje of een stukje chocola op zijn tijd is om die reden ook helemaal niet zo slecht. Het wordt pas ongezond wanneer je teveel van bepaalde voedingsmiddelen binnenkrijgt, dus als je bijv. elke dag patat of chocola eet.

Ongezonde voeding speelt een grote rol in de levensverwachting en de kans op het ontwikkelen van hart en vaatziektes en kanker. In Amerika wordt er van uitgegaan dat 1/3 van de kankers komt door ongezonde voeding. Het is daarom belangrijk goed je eigen eetgewoontes onder de loep te nemen.

Welke voeding is ongezond als je er teveel van eet?
Het is ongezond om te veel verzadigd vet, transvet, suiker en zout binnen te krijgen. Verzadigde vetten zijn voor het merendeel dierlijke vetten, ze zitten in vet vlees, boter, zuivel maar ook in producten die gefrituurd en gebakken zijn. Naast deze producten waarbij het voor de hand ligt dat er vet in zit, zijn er ook producten met (veel) verzadigd en transvet, waar je dat niet direct zou verwachten. Je moet hierbij denken aan gebak, koekjes, chocolade, snacks en bijv. chips en zoutjes. Veel tussendoortjes bevatten naast veel vet ook veel suiker of zout, probeer deze dus links te laten liggen.

Veel van de zogenoemde ongezonde voeding valt in te delen in de groep 'lege' calorien, deze voeding levert veel energie maar weinig nuttige voedings-stoffen aan het lichaam.


Belangrijke leveranciers van 'lege' calorien:

- Sausen (toch graag een saus, kies voor rood in plaats van wit)
- Hartige snacks (kies voor gezonde snacks)
- Frisdrank en vruchtensap (kies voor water en thee / koffie)
- Koek, snoep en gebak (kies voor ontbijtkoek, eierkoek, gezonde snacks)

Wie het lukt om bovenstaande producten uit zijn dieet te schrappen moet in staat zijn vrij gemakkelijk gewicht te verliezen en snel beter in het vel te raken. Af en toe zondigen mag uiteraard, zorg er echter voor dat je niet te veel ongezonde vetten e.d.binnenkrijgt.

Ongezonde voeding en het hongergevoel
Als je via je voeding niet alles binnenkrijgt wat je lichaam nodig heeft om goed te functioneren, zal het lichaam eerder en/of vaker signalen afgeven die leiden tot een hongergevoel, zo wordt door sommige wetenschappers beweerd. Veel mensen zullen dit wel herkennen; na het eten van voeding met een relatief lage voedingswaarde hebben ze vaak eerder weer honger of moeten ze meer eten om het hongergevoel gestild te krijgen. Vergelijk voor je zelf bijvoorbeeld eens wat meer vult, een bak patat met een broodje kroket of een klassieke Hollandse maaltijd (aardappelen met vlees en groenten)? De meeste mensen zullen zeggen dat een Hollandse maaltijd beter vult terwijl deze maaltijd meestal minder calorieen zal bevatten dan de vette hap.

Bron: www.gezonder-afvallen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten