vrijdag 8 januari 2010

Vezels en afvallen

Vezels kun je onder andere vinden in (volkoren)brood, fruit en groenten. Vezels zijn de onderdelen van planten die niet kunnen worden verteerd door ons lichaam. Ze gaan in principe zonder dat ze veranderen door ons lichaam. Toch zijn ze erg belangrijk om te eten, ook als je op een dieet bent en wilt afvallen.

Vezels in vezelrijke voeding zijn namelijk belangrijk voor een goede vertering van ons eten en houden de darmen gezond. Vezels zijn koolhydraten en dus gemaakt van verschillende soorten suikers. Voor meer informatie over koolhydraten lees: Koolhydraten en afvallen: Wel of niet goed in een dieet?

Voordelen van een vezelrijke voeding
Door regelmatig vezelrijke voeding te eten voorkom je:

Problemen met je stoelgang

Geïrriteerde darmen

Hartproblemen

Sommige soorten kanker

Diabetes

Aambeien

Overgewicht & obesitas


Oplosbare vezels en onoplosbare vezels
Er zijn twee soorten vezels namelijk:

Oplosbare vezels - Deze vezels komen voornamelijk in plantcellen voor. De belangrijkste functie van oplosbare vezels is het verlagen van je cholesterol gehalte. Je kunt ze vinden in fruit, groenten, havermout, verschillende soorten zaden, erwten, bonen en sojaproducten.

Onoplosbare vezels - Deze komen voornamelijk in de celwanden van planten voor. De belangrijkste functie van onoplosbare vezels is het opnemen van vocht zodat je een makkelijkere stoelgang krijgt. Tevens zorgen ze voor een gezonde binnenkant van de darmen, zodat het overige voedsel er makkelijk doorheen gaat en het overige voedsel niet vast blijft zitten. Je vindt onoplosbare vezels in pap, rijst, de schillen van veel fruit en groeten, noten, zaden, bonen en volkoren producten.

Vezelrijke voeding en dieet
Beide types zijn erg voor je stofwisseling en zijn ook erg belangrijk als je op dieet bent en wilt afslanken. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die overgewicht hebben al veel afvallen door alleen meer vezels te eten. Dit komt omdat vezels een vol gevoel geven en je daardoor minder vet eet om dat volle gevoel te krijgen. De tweede reden is dat vezels de opname van suikers (en dus de opslag van vet) sterk verlaagd.

Tips om meer vezels binnen te krijgen
Om meer vezels binnen te krijgen kun je het volgende doen:

Eet altijd een ontbijt met volkoren producten

Eet geen witbrood maar meergranen- of volkorenbrood

Meer groenten eten tijdens de avondmaaltijd

Neem alleen snacks zoals fruit, gedroogd fruit, noten of volkorencrackers

Je hebt per dag ongeveer 30 gram vezels nodig. Heel veel mensen in de westerse wereld halen de helft nog niet. Het voordeel van vezelrijke voeding is bovendien dat ze weinig calorieën bevatten. Probeer daarom meer te eten van alle producten die ik in dit artikel heb genoemd en je zult zien dat diëten en afvallen ook veel makkelijker gaat!

Bron: www.betterhealth.vic.gov.au

Geen opmerkingen:

Een reactie posten