vrijdag 8 januari 2010

Afvallen met gezonde voeding

Gezonde voeding levert alle voedingsstoffen die nodig zijn om het lichaam gezond en sterk te houden. Om essentiele voedingsstoffen binnen te krijgen is het belangrijk om gevarieerd te eten. Juist voor mensen die blijvend willen afvallen is een verandering naar een gezonder voedingspatroon vaak noodzakelijk. Gezonde voeding zal bijdragen aan een verminderd hongergevoel en een lagere calorie inname. Met name eiwtrijke voeding en vezelrijke voeding moet in voldoende mate worden ingenomen als je wilt afvallen.


Voldoende groenten en fruit:
Bijna iedereen weet dat je 2 ons groenten en 2 stuks fruit 'moet' eten, maar bijna niemand houdt zich aan deze 'regel'. Er zijn echter best wat manieren te bedenken waardoor het makkelijker wordt om voldoende groente en fruit te eten.


Fruit gaat bijv. goed samen met een ontbijt bestaande uit yoghurt of kwark en een graanproduct als muesli of cornflakes. Daarnaast zijn een appel, mandarijn en een banaan (etc) zeer geschikt als tussendoortje.

Groente gaat goed samen met de lunch, doe bijv. wat sla of rauwkost op je broodje met hartig beleg; lekker en gezond. Groente passen ook uitstekend bij het avondeten, vrijwel elke groente is te combineren met of aardappels, of rijst of pasta.

Het belangrijkste is natuurlijk dat je groente en fruit in huis hebt, vergeet deze dus niet te kopen.

Gezond ontbijt:
Een ontbijt bestaande uit voldoende eiwit (magere yoghurt, kwark) en vezels (fruit, vokoren graanproducten of brood) zorgt er voor dat je minder snel weer hongerig wordt na de maaltijd, daarnaast bevat het veel essentiele voedingsstoffen. Toch liever een broodje? Kies voor beleg met veel eiwit en weinig vet en suiker. Pindakaas, mager vleesbeleg (kalkoenfilet, kipfilet) en magere kaas zijn goede voorbeelden.

Gezonde lunch:
Ook bij de lunch is het belangrijk voldoende vezels en eiwit te eten. Denk aan eiwitrijk beleg voor op brood zoals rosbief, kalkoenfilet, tonijn, kipfilet, gekookt ei, zalm, pindakaas of magere kaas. Doe waar mogelijk wat sla of rauwkost op je broodje voor extra vezels. Volkorenbrood of brood met (zonnebloem)pitten heeft de voorkeur boven wit brood. Een alternatief kan zijn een salade met tonijn / kip / noten / zalm en daarnaast een broodje of een beetje pasta.

Gezond avondeten:
Gezond avondeten bestaat uit voldoende groente en aardappelen, rijst of pasta en daarnaast mager vlees of een vleesvervanger. Tartaar, kip en ander gevogelte (zonder huid) en vis zijn net als magere varianten van vlees, zoals bijv. mager rundergehakt, een goede keuze. Voor vegetariers en mensen die af en te willen varieren is tofu een gezonde keuze. Wat betreft de groente is het niet zo belangrijk wat je kiest, mits je maar voldoende varieert. Een keer niet zelf koken? Kies voor gezonde kant- en klaarmaaltijden.

Bron: www.gezonder-afvallen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten