vrijdag 8 januari 2010

Afvallen door een gezonde levensstijl

Eigenlijk is niet vast te stellen wat nou precies een gezonde levensstijl is, omdat iedereen zijn eigen gevoel en waarde van gezondheid heeft. Toch weet bijna iedereen wel dat bepaalde gewoontes die hij/zij heeft niet gezond zijn en dat deze gewoontes afgeleerd moeten worden. Juist dit afleren is vaak erg moeilijk, soms omdat de gewoontes verslavend zijn, zoals het geval is bij roken, en soms omdat de gewoonte al lang bestaat en eigenlijk ongemerkt dagelijks weer optreedt. (veel snacken, niet ontbijten).


Hieronder staan in het kort wat aandachtspuntjes waarmee je jouw levensstijl kunt verbeteren. Een gezondere levensstijl aannemen is lastig, neem er daarom de tijd voor en verander je gewoontes stapje voor stapje. Bedenk ook dat elke verandering in je gedrag en gewoontes eigenlijk voor goed zou moeten zijn. Ga je slechts gedurende korte periode gezonder leven en val je vervolgens terug in je oude gewoontes, dan zul je hetzelfde zien als bij het volgen van dieet; het jojo-effect treedt op.

Een gezonde manier van leven zit ook in de details. Let niet alleen op wàt je eet, maar ook hoe en wanneer. Combineer doordacht en wees voorzichtig met verzadigde- en transvetten en ‘lege’ calorieën. Als het je lukt gezonder te eten en meer te bewegen dan volgt het slank worden vanzelf!


Goed eten:
Kijk bewust naar je voeding. Vermijd fast food, gefrituurd voedsel, suikerrijk voedsel en rood vlees. Kies daarentegen voor producten uit onze gezonde voeding lijst.

Belangrijk:
- Begin de dag goed met een gezond ontbijtje, zoals bruin brood of yoghurt met muesli. Veel mensen slaan het ontbijt over, waardoor ze de hele dag
naar allerlei tussendoortjes blijven grijpen. Dit snackgedrag is één van de oorzaken van overgewicht. Als je ’s ochtends al iets in je maag hebt, is de behoefte aan al die dikmakers niet alleen veel kleiner, je krijgt er ook nog eens een energie-boost van.

- Eet vezelrijke producten en matig de hoeveelheid verzadigde vetten, vette vis is juist goed, probeer dit minimaal een keer per week te eten.

- neem de tijd voor je drie, of vier, hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch, avondeten) en probeer gevarieerd en gezond te eten.

- Snacken mag best, maar kies bij voorkeur voor een gezonde snack.


Lichte inspanning:
Probeer dagelijks tot een halfuur lichte inspanning te komen door te sporten of door bijv. wat vaker de fiets te pakken. Je hoeft jezelf echt niet af te beulen in de sportschool, maar het is natuurlijk altijd aan te raden een sport te (gaan) beoefenen.


Zorg voor voldoende nachtrust:
Cruciaal om goed af te vallen. In de slaap wordt je lichaam hernieuwd en gerepareerd. Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat mensen die een goede nachtrust hebben makkelijker gewicht verliezen. Ook belangrijk voor een goede psychische conditie.


Drink voldoende water:
Water is o.a. belangrijk voor de afvoer van afbraakproducten en vetten. Daarnaast geeft het je een vol gevoel, waardoor je minder behoefte krijgt om iets te eten te pakken. Frisdranken en niet verse vruchtensappen kun je het beste mijden, omdat deze veel suiker en weinig nuttige bestanddelen bevatten. Alternatief voor water: (groene) thee, vers geperst vruchtensap.


Zorg voor voldoende ontspanning:
Zorg voor voldoende afleiding, ontspanning en entertainment om beter in je vel te raken en blijven. Sociale steun kan ook helpen bij het volhouden, neem de beslissing om gezonder te gaan leven dus bij voorkeur in goed overleg met de mensen die dicht bij je staan, of waar je mee samen woont.


Drink alcohol met mate en stop met roken:
1/3 glazen alcohol per dag (bij voorkeur wijn boven bier en sterk) lijken een positief effect te hebben op diverse ziektes, waaronder hart- en vaatziekten.

Kijk goed naar je (eet)gewoontes:
Ieder mens en ieder gezin heeft zijn eigen eetgewoontes. Ga voor jezelf goed na welke ongezonde gewoontes je hebt en schrijf deze op. Probeer elke paar weken een nieuwe slechte gewoonte te schrappen of om te zetten in een goede gewoonte.

Volhouden en uiteindelijk slank worden:
Het moeilijkste van allemaal, lees meer over afvallen volhouden.

Lees de pagina's van deze site door (enkele zijn al in de teksten verwerkt en direct aanklikbaar) en kijk op ons forum, waar je ook eventuele vragen kunt stellen.

Bron: www.gezonder-afvallen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten