zondag 10 januari 2010

Afvallen met Yoga

Goed nieuws voor wie zich nu nog in het zweet werkt om de laatste pondjes er af te krijgen: aan ingewikkelde apparaten trekken of slopende hardloop[ of fietssessies is niet per se nodig.

Een serie yogalessen kan ook zorgen voor gewichtsverlies. Althans, bij bepaalde mensen zo zeggen Amerikaanse onderzoekers.
Met de langzame stretchbewegingen en meditatieoefeningen van yoga verbranden mensen weliswaar niet zoveel calorieën als op de crosstrainer, maar dat mensen van middelbare leeftijd de slowsport wel kunnen gebruiken om te voorkomen dat ze kilo's aankomen. Uit onderzoek van de wetenschappers blijkt dat vijftig-plussers die regelmatig yogaoefeningen doen, gemiddeld vijf pond in tien jaar verloren. een andere groep vijftigers, die niet aan yoga deden, kwam in die periode gemiddeld zes kilo aan.
Volgens een van de betrokken onderzoekers, Alan Kristal -zelf al tien jaar fanatiek yoga'er- heeft het gewichtsverlies niets te maken met de yogatrainingen omdat met de oefeningen niet veel calorieën worden verbrand. Kristal denkt dat mensen die regelmatig aan yoga doen, meer in contact staan met hun lijf en bewuster leven. Omdat ze luisteren naar hun lijf , zouden zij eerder weten wanneer ze eten uit verveling, depressiviteit of om spanning te verminderen, en uit respect voor hun lichaam niet snel te veel eten en minder snel grijpen naar junkfood.
Voor dit onderzoek werd aan 15.000 mensen tussen de 50 en 57 jaar gevraagd naar hun bewegingspatroon, gewicht, gezondheid en diëetgeschiedenis. De De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift "Alternative Therapies in Health and Medicine".

Veel yogafans roemen de öntspanningssport"omdat ze er gewicht mee verliezen. Maar volgens een expert op het gebied van ernstig overgewicht en gewichtsverlies, Gary Miller van een universiteit in Nrth Carolina, is het moeilijk die conclusie te trekken op basis van één studie.

Bron: www.herstelenbeweeg.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten