maandag 11 januari 2010

Afvallen met gember

Gember (gemberwortel) word al eeuwen gebruikt in Azie om zijn geneeskrachtige stoffen. Gember stimuleert de spijsvertering doordat het de galafscheiding bevordert. Gember heeft eveneens een thermisch effect op het lichaam waardoor de stofwisseling (metabolisme) versnelt en meer energieverbranding plaats vind.


Een typische bereidswijze van gember is dun gesneden in de wok (met-of zonder knoflook combinatie). Ofwel geraspt bij en tijdens koken aan gerechten toevoegen. Geconfijte gember kan je dan weer gebruiken om te zoeten of als confituur op brood.


De gemberwortel bevat onder meer 2% etherische olie en gingerol, dat verantwoordelijk is voor de scherpe smaak, die door gemberhaters als zeepachtig wordt omschreven. Hoe jonger de wortel, hoe malser en sappiger. Oude wortels zijn vezelig, maar de smaak is indringender. Er zijn veel soorten verkrijgbaar, zoals Jamaica-gember met citroenachtige nasmaak, zachte stem-gember (stengel) en scherpkruidige cargo-gember. Deze goedkope specerij is niet alleen vers, maar ook ingelegd, gekonfijt, of gedroogd en gemalen als poeder verkrijgbaar.

Bron: www.metabolisme.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten