woensdag 6 januari 2010

Afvallen en hardlopen

Er zijn veel mensen die denken dat hardlopen goed is al je wilt afvallen. Natuurlijk is hardlopen een goede manier van beweging, waarbij je conditie verbetert en je meer energie krijgt. Ook zijn er veel mensen die hun gewicht op peil houden door drie keer per week te gaan joggen. Maar persoonlijk raad ik je niet aan om te gaan hardlopen als je wilt afvallen, zeker als je een beginner bent en als je overgewicht hebt.

Het probleem met hardlopen is het grote risico op blessures. Elke keer dat je de grond raakt krijgen je knieƫn, enkels en heupen zware klappen te verduren. Als je lichaam dit niet gewend is, kun je erg snel problemen krijgen zoals overbelasting. Het duurt dan weken voor je weer normaal kunt bewegen en dat is erg zonde.

Bovendien is het voor een beginner geen goede training om vet te verbranden, omdat je hartslag te hoog is. Je verbrandt dan voornamelijk koolhydraten en geen vet. Pas als je goed getraind bent in hardlopen is je hartslag op het niveau dat je vet verbrandt. Maar om op dat niveau te komen moet je weken, zo niet maanden trainen en je lichaam te laten wennen aan de inspanning.

Als je op een dieet bent en hardlopen alleen doet om te kunnen afvallen, dan kun je beter een andere oefening kiezen zoals crosstrainen of fietsen. Dit kost minder inspanning, is minder belastend voor je gewrichten en je kunt ook als beginner gelijk op het goede niveau komen qua hartslag. (bron)

Ben je van plan om te gaan hardlopen omdat je het leuk vindt, begin dan rustig aan en wissel het hardlopen vaak af met lange stukken lopen. Zo zorg je voor een lagere hartslag en je gewrichten kunnen wennen aan de inspanning van hardlopen.

Bron: www.afvallen-weblog.n

Geen opmerkingen:

Een reactie posten