vrijdag 8 januari 2010

Afvallen met supplementen | vitamines en mineralen

Afvallen en supplementen: Vitamines & mineralen
In het begin van deze eeuw ontdekte de biochemicus Casimir Funk dat sommige stoffen die stikstof bevatten essentieel zijn om ziekten, zoals beriberi, te voorkomen. Deze stoffen noemde hij vitamines, een samenstelling van de Latijnse woorden 'vita' dat 'leven' betekent en 'amine' voor het aanduiden van een stof met stiktof.
Vitamines spelen een belangrijke rol in het voorkomen van kanker en andere ziektes en mogen daarom niet ontbreken in je voeding. Het is aan te raden zo veel mogelijk je vitamines uit groenten en fruit te halen omdat deze voedingsmiddelen naast de vitamines ook veel andere belangrijke voedingsstoffen leveren zoals vezels en mineralen.

Mineralen
Mineralen zijn dagelijks nodig voor het goed laten functioneren van zeer uiteenlopende processen in het lichaam, een gebrek kan daarom ernstige gevolgen hebben. Mineralen worden met name aangetroffen in groenten en fruit maar je krijgt ze ook binnen door het eten van vlees en drinken van water.

Pillen, supplementen en preparaten: ja of nee?
In de wetenschappelijke wereld is een discussie gaande over het nut van het slikken van supplementen. Voor gezonde mensen levert een 'gewone', gevarieerde voeding alles wat nodig is, onderdelen daarvan zijn niet te vervangen door supplementen. Aanvulling met een voedingssupplement kan enkel en alleen in bijzondere gevallen zinvol zijn, bijv. bij zwangerschap of bij mensen met een ongezond voedingspatroon, verminderde afweer en verminderde algemene gezondheid.

Het slikken van preparaten met hoge gehaltes vitamines, mineralen en/of andere bio-actieve stoffen met als motto 'baat het niet, dan schaadt het niet', is volgens een gedeelte van de onderzoekers zonder meer af te raden. Van de vetoplosbare vitamines A, D, E en K is door onderzoek bekend geworden dat ze giftig zijn in overdosis. Zo kan een overdosis vitamine A de orzaak van aangeboren afwijkingen zijn evenals leverschade en ernstige gewrichts- en hoofdpijn. Een overschot aan vitamine D kan leiden tot zware nierbeschadiging. In veel gevallen wordt een hoge dosis vitamine C redelijk goed verdragen, maar een overschot kan leiden tot maagpijn, braken en misselijkheid, hoofdpijn en bepaalde vormen van huiduitslag. Via een normaal voedingspatroon is het vrijwel onmogelijk om tot hoge overdoses aan vitamines te komen, in supplementen zit echter soms wel 10 of meer keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het enige natuurlijke afslankproduct waarvan tot nu toe bewezen is dat het effectief kan helpen bij het afvallen is visolie.

Soms lijkt het makkelijk om ongezonde voeding gezond te maken door wat vitamine en mineralen 'uit een potje' te nemen en op die manier toch voldoende essentiele stoffen binnen te krijgen. Wie in het algemeen te veel vet, zoet en zout en te weinig vezels, groenten en fruit eet, kan zijn voeding echter absoluut niet gezond maken door daarnaast verrijkte producten of supplementen te gebruiken. Bovendien krijg je eerder en/of vaker een hongergevoel als je lichaam een tekort heeft aan bepaalde voedingsmiddelen zo beweren enkele wetenschappers.

Bron: www.gezonder-afvallen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten