vrijdag 15 januari 2010

Afvallen met Pilates

Pilates is een oefenmethode, vooral voor mensen die slappe rug- en buikspieren hebben en aan hun houding willen werken.


Wat is Pilates?
Pilates oefeningen hebben tot doel een balans tussen lichaam en geest te bewerkstelligen. De bewegingsleer maakt gebruik van zes basisprincipes: concentratie, ademhaling, centrering, controle, precisie, en vloeiende beweging. Pilates is een gunstige oefenmethode, vooral voor mensen die slappe rug- en buikspieren hebben en aan hun houding willen werken.

Hoe werkt het?
Volgens de bewegingsmethode van Pilates is een goed ontwikkeld centrum van kracht, je buik, rug- en bilpsieren, bepalend voor een goede gezondheid.
Wanneer je de buik, de rug en de bilspieren als centrum van kracht gebruikt, kan de rest van het lichaam vrij bewegen. Vanuit dit zogenoemde powerhouse worden je spieren gerekt, gestrekt en versterkt. Het grote verschil met andere fitness- of bewegingsprogramma’s is dat je oefeningen niet eindeloos herhaalt – tot je spieren verzuren en je uitgeput bent. Bij Pilates gaat het juist om het heel nauwkeurig uitvoeren van de bewegingen.


Oorsprong van Pilates
De man achter deze oefenmethode is Joseph H. Pilates. Hij begint met de ontwikkeling van zijn Pilates method of body conditioning tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vanwege zijn Duitse nationaliteit zit hij tijdens de oorlog gevangen in Engeland. Om zijn immobiele medegevangen te helpen met revalideren maakt hij van een ziekenhuisbed, waaraan hij veren bevestigt, een trainingsapparaat. De vinding is de basis voor het apparaat de Reformer, een platform dat op een bed – en op een martelwerktuig - lijkt met een slede die langs een rail glijdt. De bewegingsgoeroe laat zich jarenlang inspireren door onder meer yoga, zen en andere oosterse filosofieën. Hij ontwikkelt meer dan vijfhonderd oefeningen die op de mat en op verschillende toestellen uitgevoerd dienen te worden. Rond 1926 opent hij zijn eerste studio in New York. Later ontdekken ook fysiotherapeuten en chiropractors de technieken van Pilates, omdat de oefeningen zich uitstekend lenen voor de revalidatie van patiënten.

Drie Pilates oefeningen, geschikt voor zowel beginners als gevorderden
Met deze oefeningen kun je thuis aan de slag.

De basis(zit)houding:
ga gemakkelijk zitten met je billen breed, ruim en iets naar achteren op de grond. Adem door je neus en laag in je lichaam – denkbeeldig naar de stuit toe. Gebruik je powerhouse ofwel centrum van kracht. Dat wil zeggen: maak je rug lang, trek je navel naar je ruggengraat en span je billen licht aan. Til je borstbeen iets op en laat je schouderbladen in een V vorm naar je zitbotten wijzen. Verleng je nekspier door je kruin iets omhoog te laten wijzen. Je kin is iets ingetrokken in de richting van je borst. Vanuit dit centrum van kracht - zowel zittend, staand, liggend (op de zij, buik en rug) beweeg je de rest van je lichaam.


Scissors:
breng je benen vanuit rugligging de lucht in, buig je knieën. Je onderrug blijft stevig tegen de grond gedrukt. Strek je rechterbeen uit en pak je kuit vast. Strek je linkerbeen schuin uit, net boven de grond. De focus ligt bij het stilhouden van je romp en je bekken – check je powerhouse! Pak met beide handen eerst je ene en dan je andere kuit vast. Wissel dit in snel tempo ongeveer tien tot vijftien keer achter elkaar af.


Swimming:
ga op je buik liggen en controleer je Powerhouse. Strek zowel je benen als je armen en houd vijftig centimeter van de grond. Je hoofd is in het verlengde van je lichaam, je blik naar de grond gericht. Je romp ligt stevig tegen de grond gedrukt. Net alsof je aan het droogzwemmen bent. Breng je linkerbeen en je rechterarm omhoog, terwijl je rechterbeen en je linkerarm van de grond af blijven. En omgekeerd. Herhaal dit tien tot vijftien maal. En, blijven doorademen.

Bron: www.afvallendoejezelf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten