donderdag 21 januari 2010

Stoppen met roken zonder aan te komen

Waarom je moet stoppen met roken
Het verband tussen roken en gezondheidsklachten is duidelijk vastgesteld in diverse bevolkingsonderzoeken en studies van menselijke organen. Roken bevordert onder ander het optreden en verergering van hart-en vaatziekten en diverse kankersoorten. In combinatie met andere risicofactoren (bijvoorbeeld hoge bloeddruk en hoog cholesterolgehalte in het bloed) worden de risico's zelfs sterk verhoogd. Daarnaast gedragen rokers zich in het algemeen ook ongezonder op andere gebieden; rokers hebben vaker overgewicht en andere ongezonde gewoontes. Naast de gezondheidsnadelen zijn er ook andere nadelen. Zo gaan veel mensen er ongezonder en ouder uitzien. Bovendien is roken steeds minder sociaal geaccepeteerd. Al met al genoeg redenen om te stoppen met roken! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk....

Stoppen met roken en de gevolgen voor je gewicht
Stoppen met roken betekent voor veel mensen dat ze zwaarder worden. Roken versnelt de algemene stofwisseling, door te roken verbrand je dus netto meer calorien. Op het moment dat je stopt zal de stofwisseling lager worden en wordt er dus minder energie verbrand. Blijf je precies hetzelfde eten dan kom je al snel een paar kilo aan. Veel stoppers komen daarnaast extra aan, doordat ze het gebrek aan nicotine compenseren met extra eten of meer snoepen.

Stoppen met roken zonder aan te komen. Hoe?

Het is niet voor iedereen aan te raden om naast het stoppen met roken tegelijkertijd ook te gaan lijnen, je maakt het jezelf dan wel erg moeilijk. Er zijn echter genoeg dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je dikker wordt op het moment dat je gaat stoppen met roken.

Bewegen. Bewegen is om meerdere redenen goed. Het vermindert de behoefte aan een sigaret en je verbrandt calorien. Bij veel mensen treedt daarnaast een verzadigingseffect op waardoor ze minder hongerig zijn.

Ga gezonder eten. Probeer tegelijkertijd met je poging te stoppen met roken ook te kijken naar je ongezonde eetgewoontes, en deze zoveel mogelijk aan te passen. Mocht dat niet direct lukken dan is er nog geen man overboord, probeer in dat geval eerst te stoppen met roken om vervolgens je levensstijl te verbeteren.

Tips om te voorkomen dat je (te veel) aankomt als je stopt met roken:

Neem suikervrije kauwgum

Zorg voor vetarme hapjes/tussendoortjes, zoals popcorn (zonder boter), mandarijnen, druiven en andere (kleine) fruitsoorten. (meer gezonde tussendoortjes)

Door te wandelen werk je niet alleen aan je conditie en aan gewichtsverlies, het vermindert ook de behoefte aan een sigaret.

Stop niet in de zomer, want de verleiding tot overeten is dan groter.

Koop iets dat je vast kunt houden, iets waarop je je stress kunt uitleven. Bijvoorbeeld een stressbal.

Sporten:

Omdat stoppen met roken de metabolisme snelheid verlaagd, is het belangrijk dat je wat (extra) beweegt. Probeer minimaal 5 dagen in de week een half uur te sporten, dit hoeft geen zware workout te zijn, een fikse wandeling doet ook wonderen. Sporten verheldert daarnaast de geest en zorgt ervoor dat je minder zin krijgt in een sigaret.

Aandachtspunten:

Zorg ten alle tijden voor gezonde snacks:
Zorg voor gezonde snacks en zorg dat de vette en suikerrijke producten uit de keukenkastjes verdwijnen.

Drink zo min mogelijk alcohol
Alcohol is niet allen calorie-rijk het zorgt er ook voor dat je extra behoefte krijgt aan een sigaret. Simpelweg doordat voor veel rokers het een gewoonte is om te roken bij een drankje. Ga pas weer drinken als je je sterk genoeg voelt om een sigaret te weerstaan.

Alles op zijn tijd
Zoals ook al eerder gezegd, maak het jezelf niet direct te moeilijk door teveel eisen te stellen, doe het rustig aan en zoveel mogelijk in stappen.

Houd het volgende in je achterhoofd:
Wees goed voor jezelf. Stoppen met roken is een mentale en fysieke prestatie die alles behalve gemakkelijk is, mocht je een bepaalde doelstelling hebben gehaald, beloon jezelf dan eens!

Wees geduldig.
Stoppen met roken doe je niet in een paar dagen, vergeet niet dat je lichaam vaak al jaren gewend en verslaafd is aan nicotine en sigaretten. Genezen kost tijd.

Gewicht kun je weer verliezen, je longen niet.

Gevolgen van roken

Misschien denk je nu: ach wie dan leeft, die dan zorgt. Roken is de voornaamste oorzaak van onnodige ziekten en voortijdige dood. Behalve deze effecten op je gezondheid zijn er nog andere redenen om niet te beginnen met roken: jij en je kleren ruiken naar rook, je huid veroudert sneller en je krijgt eerder meer rimpels.

Bovenal: Stoppen met roken maakt je lichamelijk gezien al snel 7 jaar jonger en na een tijdje zul je beter dan ooit in je vel komen te zitten!

Bron: www.gezonder-afvallen.nl

1 opmerking: