vrijdag 15 januari 2010

Wat is een balansdag

Een Balansdag is een dag waarop u extra let op uw gewicht door minder te eten. Op een Balansdag kiest u voor minder calorieën, let u extra op de tussendoortjes en zorgt u voor wat extra beweging. Zo blijft uw lichaam in balans en wordt u niet zwaarder.

Een Balansdag is geen dieetdag

Op een Balansdag is het niet de bedoeling maaltijden over te slaan of extreem weinig te eten. Dat is ongezond en heeft net als streng lijnen vaak tot gevolg dat u sneller wordt verleid door 'caloriebommen', zoals gebak en vette snacks.


Gebruik de Schijf van Vijf

Drie maaltijden volgens de Schijf van Vijf zijn ook op uw Balansdag de basis. Gebruik dagelijks de vijf regels van de Schijf van Vijf: eet gevarieerd, niet te veel, gebruik minder verzadigd vet, eet volop groente, fruit en brood en ga veilig met voedsel om. De vijf vakken geven voldoende ruimte om lekker te variëren. Ze zijn de basis voor een gezonde voeding. Meer over de Schijf van Vijf >>



Minder calorieën en meer beweging

Op de Balansdag kunt u de extra calorieën van een dagje 'meer' verbruiken door gezond en caloriearm te eten of meer te bewegen. Zonder dieet. Door te letten op wat u kiest, zorgt u ervoor dat uw minder calorieën binnenkrijgt dan normaal. Hierdoor kan uw lichaam de extra's van de dag ervoor verbruiken en wordt u al met al niet zwaarder. Ook helpt het om meer te bewegen: ga bijvoorbeeld op de fiets boodschappen doen, maak een stevige lunchwandeling, laat de hond extra lang uit of ga sporten.



Basistips Balansdag

- Eten volgens de Schijf van Vijf is de basis voor een gezonde
voeding en een fit lichaam met een gezond gewicht.
- Gebruik de Balansdag niet als excuus om op andere dagen 'slecht'
en calorierijk te eten en weinig te bewegen. De basis voor een
gezond gewicht is nog altijd een gezond eetpatroon en
voldoende beweging.
- Plan uw Balansdag bij voorkeur op dagen zonder feestjes,
etentjes of uitjes. Op je balans letten is gemakkelijker op
'gewone' dagen.
- Eet iedere dag minstens 200 gram (bereide) groenten en 2 keer
fruit. Het is gezond, vult goed en zorgt voor weinig calorieën.



Bron: www.vooroma.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten