donderdag 14 januari 2010

Afvallen door geen alcohol te drinken

Iedereen weet hoe het gaat. Het is weekend. Je gaat gezellig met een groepje vrienden wat eten en daarna stappen. Je begint lekker rustig met een wijntje bij het eten. Voor je het weet is het wijntje op en begin je aan de volgende.


Dit gastartikel is geschreven door Anita Mulderij, voedingsdeskundige voor de website Valtaf.nl. Op deze leuke website kun je je laten begeleiden tijdens het afvallen.

Alcohol is slecht voor de lijn
Je weet ook als geen ander dat al die alcohol slecht is voor je lijn, maar daar heb je je vanavond al bij neergelegd. Bij het eten heb je geen voor- en nagerecht genomen. De alcohol neem je vanavond dus voor lief. Helaas zorgt alcohol er voor dat je hongerig wordt en komen er vaak nog een aantal smakelijke verleidingen langs tijdens een avondje stappen.

Neem je eigen tussendoortje mee
Rond middernacht is het tijd om de stad in te gaan en natuurlijk heeft een deel van de groep al weer trek. De Febo en de McDonald’s zijn altijd in de buurt. Even snel een snack wegwerken en er is weer energie tot diep in de nacht. Het is moeilijk om weerstand te bieden tegen al die heerlijk ruikende lekkernijen die je even uit de muur trekt of snel bestelt. Als jij dan ook nog eens een van de weinigen in de groep bent die eigenlijk een paar kilo wil afvallen is het helemaal frustrerend als iedereen voor je neus zit te snacken. Maar goed, je hebt ook al veel gedronken dus deze moet je echt laten staan.

Het is verstandig om voor deze momenten altijd een klein tussendoortje in je tas te hebben. Als je dan echt graag iets wilt eten kan je beter daarvoor kiezen. Dat is voordeliger voor je lijf en voor je portemonnee.

Een zak chips op de afterparty
Eenmaal aangekomen in de kroeg gaat het weer snel met de drankjes. Als de ene op is staat de andere alweer voor je neus. Het is een topavond en pas vroeg in de ochtend besluiten jullie naar huis te gaan. Ook dan hebben veel mensen weer zin in een snack. De een gaat nog even naar de snackbar, een ander zet thuis tijdens de afterparty de frituurpan aan en weer een ander trekt een zak chips open.

Moet je nagaan wat je op zo'n avond allemaal binnen krijgt als je er aan toegeeft. Elk glaasje bevat zo'n 10 gram alcohol. Een gram alcohol is 7 calorieën. Per glaasje is dat dus al 70 calorieën. Hierbij zijn de suikers van het drankje nog niet eens meegerekend. Stel, je neemt over de hele avond tien drankjes. Dan drink je al 700 calorieën aan alcohol. Een bakje patat met mayonaise is gemiddeld 550 calorieën. Een frikandel bijna 200 calorieën en een kroket 150 calorieën. Als klap op de vuurpijl een 'medium menu' bij de McDonald's van rond de 1000 calorieën! Tel dus maar uit je winst.

Van veel uitgaan kom je aan
Je kunt wel nagaan dat als je niet oplet tijdens zo'n avond je ongeveer een dubbele hoeveelheid energie binnen krijgt dan je normaal binnen zou moeten krijgen op een dag. Ga je dus wekelijks een avondje stappen met veel alcohol en snacks dan zul je de kilo's er langzaam aan zien komen en zul je dus zeker niet afvallen.


Wakker worden met een kater
Na de snack ga je heerlijk slapen. Als je de dag erna je ogen open doet, voel je direct dat het goed mis is. Het zweet breekt je uit, je hoofd barst bijna uit elkaar en je hebt ontzettende dorst! Had je nu maar niet zoveel gedronken. Vaak weet je niet wat je wilt eten als je een kater hebt. Soms heb je nog meer zin in vette dingen en soms eet je niets. Om de dag toch nog zo goed mogelijk en zonder vette hap door te komen kun je een aantal dingen doen.

Zo ga je gezond om met je kater
Blijf zo lang mogelijk in je bed liggen en probeer tussendoor veel water te drinken. Dit bevordert je stofwisseling en neemt je dorst een beetje weg. Als het echt niet gaat, neem dan een pijnstiller. Probeer als je gaat ontbijten vers fruit te nemen. Dit geeft je lichaam een oppepper. De rest van de dag kun je het beste licht voedsel nemen. Bijvoorbeeld crackers met een lichte smeerkaas, rijstwafels, bouillon, groenten en fruit.

Eet kleine porties, je maag is vaak van streek na alle alcohol van de avond ervoor. Zo geef je haar de tijd om weer even te wennen aan het voedsel en weer langzaam op gang te komen. Het belangrijkste is dat je niet gaat snacken want op die manier krijg je in het weekend zoveel binnen dat je eigenlijk de hele week weer streng moet lijnen om je extra's van het weekend er weer af te krijgen. Dat zou natuurlijk zonde zijn van al je moeite.

Een kater voorkomen
Om helemaal geen kater te krijgen kun je ook een aantal dingen anders doen. Zorg ervoor dat je voor het stappen een goede avond maaltijd eet. Dit hoeft geen vet eten te zijn. Een gezonde maaltijd is het beste. Drink tussen de drankjes door telkens een glas water. Je drinkt op die manier minder alcohol terwijl je je waterhuishouding op peil houdt. Doe rustig aan met je drankje, dan geniet je er meer van. Als iemand al een nieuw glas voor je neus zet terwijl je nog niet eens op de helft bent, geef je het nieuwe drankje aan iemand anders of zet je het oude weg. Drink in ieder geval niet snel je glas leeg omdat je je verplicht voelt om alweer aan de volgende te moeten beginnen.


Een verantwoord tussendoortje
Neem voordat je gaat stappen een verantwoord tussendoortje in plaats van een snack. Het is goed om een beetje een bodem te hebben. Drink voordat je gaat slapen een aantal glazen water. Water drinken is het enige waarvan echt bewezen is dat het helpt tegen een kater. Dit komt omdat grote hoeveelheden alcohol je waterhuishouding verstoren, hierdoor kan uitdroging plaatsvinden. Je helpt je lichaam er dus mee om op tijd water te drinken.

Geniet, maar drink (en eet) met mate
Het is niet erg om af en toe een avondje stevig te genieten van alcohol. Alleen als je elk weekend een dag in bed ligt omdat je een kater hebt, wordt het toch tijd dat je gaat beseffen dat het niet goed voor je is. Zet alle negatieve punten op een rijtje. Je wordt er dik van en ook voor je lever, je maag en de rest van je lichaam heeft het geen voordelen. Helemaal niet drinken is misschien ook wat saai.


De beste optie blijft dan toch geniet, maar drink met mate. Het klinkt misschien cliché, maar als je na een avondje flink stappen fris en fruitig wakker wordt omdat je niet teveel gedronken heb, ben je blij dat deze slogan ooit in het leven geroepen is!

Bron: www.sochicken.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten