donderdag 14 januari 2010

Kun je afvallen in de Sauna

Je hartslag gaat omhoog, je begint te zweten en het voelt als een activiteit die wel wat energie kost. Dat zou kunnen betekenen dat je ervan afvalt, maar is dat ook zo?


Vochtverlies door het zweten
Je valt in ieder geval af door het zweten in de sauna. Als je voor het saunabezoek op de weegschaal gaat staan en na de sauna nog een keer dan ben je meestal gewicht kwijt geraakt. Dit lijkt een typisch voorbeeld van snel afvallen maar schijn bedriegt.

Dit is vochtverlies en zal je niet echt helpen om langdurig die pondjes kwijt te raken. Je lichaam gaat proberen het vocht weer aan te vullen zodra je weer gaat eten en drinken.


Je hartslag gaat omhoog
In de sauna gaat je hartslag omhoog. Dit gebeurt natuurlijk ook als je op de cardio apparaten staat. Echter, op de cardio apparaten ben je ook daadwerkelijk aan het bewegen en dat is wat de calorie├źn kost.

In de sauna gaat je hartslag omhoog omdat je bloedvaten zich verwijden en je lichaam aan de slag gaat om te zweten ter afkoeling. Overigens zijn het de temperatuurwisselingen die zorgen voor een groot deel van de effecten op je bloeddruk en hartslag.

Helpt je metabolisme mee?
De sauna schijnt je metabolisme te stimuleren. Volgens e-gezondheid.be is dit effect zo laag dat je 36 uur in de sauna moet om 500 gram te verliezen.

Daar komt bij dat de sauna je lichaam opwarmt. Aan opwarmen hoeft ons lichaam dus ook al geen energie meer aan te spenderen.

Conclusie
Het lijkt erop dat de sauna helemaal niets doet als je snel wilt afvallen. De sauna helpt voor veel dingen zoals vaat gymnastiek, huid, weerstand en ga zo maar verder.

Heeft iemand hier andere ervaringen mee of wellicht een bron waar ze betogen dat de sauna iets doet met je gewicht, buiten vochtverlies?

Bron: www.saunaenthermen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten