vrijdag 15 januari 2010

Afvallen en Zwemmen

Zoals bij elke vorm van beweging helpt zwemmen voor de ene groep wel en voor de andere groep niet om te kunnen afvallen. Dit komt doordat ons lichaam net als een auto met versnellingen werkt.


Als je begint met bewegen kom je in een versnelling die nooit in het voordeel van vet verbranden is. Je begint altijd met het verbranden van beschikbare koolhydraten. Pas na een langere periode van stabiele beweging gaat je lichaam over op het verbranden van vet. En dan pas kun je echt afslanken.


In het algemeen geldt dat hoe fitter iemand is, hoe sneller hij of zij in de versnelling komt waarbij vet wordt verbrand. Ook kan iemand die fit is en vaak beweegt intensiever bewegen en nog steeds vet verbranden. Een ervaren zwemmer doet er jaren over om op dat niveau te komen. In die fase kunnen spieren met een veel groter gemak vet als brandstof gebruiken. Als iedereen gelijk zou zijn en dus even fit, dan zou zwemmen ideaal zijn om vet te verbranden, en dus om te kunnen afvallen/afslanken.


Een ander verschil is de techniek die je gebruikt om te zwemmen. Sommigen kunnen goed zwemmen zonder te veel inspanning te hoeven doen, en andere moeten hun best doen om boven water te blijven. Een goede zwemmer kan het daarom op een relatief laag tempo lang volhouden.

Je hoeft alleen maar naar een professionele zwemmer te kijken om te zien hoe perfect en elegant ze door het water bewegen zonder dat het moeite lijkt te kosten. Toch heb je veel spierkracht nodig om dit vol te houden, iets waar zij dan ook jaren aan hebben gewerkt. Daar ligt ook het verschil; hoe meer je traint en hoe fitter je wordt, hoe makkelijker je in de goede versnelling komt om te kunnen afvallen.

Voor iedereen die goed kan zwemmen en dit lang kan volhouden zonder buiten adem te raken is zwemmen een ideale oefening om vet te verbranden. Als je enigszins onhandig bent in het water en buiten adem bent voor je het einde van een baantje hebt gehaald, dan kun je beter een andere methode gebruiken als je wilt afvallen/afslanken. Met zwemmen kom je dan niet in de goede versnelling en je verbrand dus voornamelijk koolhydraten en geen vet.


Bron: http://www.weightlossforall.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten