maandag 4 januari 2010

Wat kun je doen tegen overgewicht

Eten en drinken leveren de energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en bewegen. Voor een gezond gewicht en dus ter voorkoming van overgewicht, moet er een evenwicht zijn in de hoeveelheid energie die de voeding levert en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt. De energiebehoefte verschilt van persoon tot persoon. De hoeveelheid energie die verbruikt wordt, hangt namelijk af van verschillende factoren: geslacht, leeftijd, gewicht, hoeveelheid beweging en de duur en zwaarte van de inspanningen die verricht worden.
Overgewicht kan dus worden voorkomen door een juiste samenstelling van uw voeding. Uw voeding moet zo zijn samengesteld, dat het lichaam precies voldoende bouw en brandstoffen naar binnen krijgt om goed te kunnen functioneren. Belangrijk is dat de voeding gevarieerd is en dat er niet te veel tussendoortjes worden genuttigd. Ook kunt u beter geen maaltijden overslaan en niet te veel alcohol drinken. Alcohol bevordert namelijk de eetlust. Ook lichaamsbeweging draagt bij aan voorkoming van overgewicht en een algemeen betere gezondheid. Op de internetsite van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl kunt u uitgebreide informatie vinden over onder andere de verschillende energiebehoeften (uitgedrukt in calorieën) per persoon en een caloriechecker.


Wat kunt u er zelf aan doen
In Nederland heeft bijna de helft van de mannen en veertig procent van de vrouwen overgewicht. In geval van overgewicht helpt vijf tot vijftien procent gewichtsvermindering de eerder genoemde gezondheidsrisico’s aanzienlijk te verkleinen.
De samenstelling van een aangepast voedingspatroon (dieet) kunt u het beste met een diëtist overleggen. Een diëtist is in staat om een dieet aan uw persoonlijke situatie aan te passen.

Veel mensen denken negatief over een dieet. Dit is vaak ten onrechte, want een dieet betekent niet altijd dat u minder moet gaan eten. Het houdt vooral in dat de verhouding van de voedingsmiddelen beter in balans wordt gebracht.

Vaak kunt u gewoon blijven eten wat u lekker vindt en worden alleen het tijdstip van eten en de samenstelling van het menu gewijzigd. Met een op uw persoonlijke situatie afgestemd dieet bent u in staat uw gewicht binnen bepaalde grenzen langdurig constant te houden.


Enkele algemene aanwijzingen om verantwoord af te vallen en te voorkomen dat de kwijtgeraakte kilo’s er snel weer bijkomen:
• Een gemiddeld gewichtsverlies van een halve tot een kilo per week
• Een gevarieerd eetpatroon met een beperkte hoeveelheid calorieën
• Het beperken van de hoeveelheid vet
• Matig zijn met voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd
• Het drinken van alcohol beperken
• Regelmaat aanbrengen in het eetpatroon en rustig eten
• Meer bewegen

Het Voedingscentrum kan u over de samenstelling van uw maaltijden informeren. Zij hanteert daarbij de Schijf van Vijf. De voedingsmiddelen zijn hierbij onderverdeeld in vijf categorieën. Door gevarieerd te kiezen uit alle vijf vakken wordt de basis gelegd voor een gezond dagmenu. Tevens zijn voor de vijf vakken met basisvoedingsmiddelen aanbevolen hoeveelheden opgesteld. En om het kiezen gemakkelijker te maken, heeft het voedingscentrum een keuzetabel gemaakt.

Bron: www.kring-apotheek.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten