maandag 4 januari 2010

Eiwitten en afvallen

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam, een voldoende inname van eiwitten via de voeding is daarom noodzakelijk. Ook voor mensen die graag willen afvallen zijn eiwitten essentieel, dit komt door het verzadigende effect van eiwit en de rol die de stof speelt in de aanmaak van spierweefsel. Uit onderzoek blijkt verder dat mensen in totaliteit minder eten als ze relatief veel eiwit binnenkrijgen via hun dieet. Eiwitten zitten onder andere in peulvruchten, vlees, gevogelte, eieren, vleeswaren, vis, melkproducten en noten. Een gezond volwassen persoon heeft ongeveer 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.

Eerder vol en minder honger met eiwit in je dieet
Het eten van een maaltijd met veel eiwit zorgt ervoor dat je minder snel een hongergevoel krijgt en dat je eerder vol zit. Daarnaast is er veel energie nodig voor de stofwisseling van eiwit: het energiegebruik wordt met maar liefst twintig tot dertig procent verhoogd, je verbrandt dus meer calorieen! Het omzetten van eiwitten in vet kost veel energie en het lichaam zal daarom niet snel overgaan tot deze omzetting.

Nadelen eiwitrijke voeding
Er zijn geen grote nadelen bekend van het eten van veel eiwit, zolang je maar voldoende andere essentiele voedingsstoffen (koolhydraten, vet, vezels) binnenkrijgt. Bij proteïne diëten is dit vaak niet het geval en daarom zijn ze in de regel ongezond. Ook voor mensen met nierziekte of allergie voor eiwitten is het af te raden veel eiwit te eten. Het belangrijkste nadeel van eiwitrijke voeding is dat eiwitten vaak in voeding zitten die ook veel verzadigd vet en dus calorien bevatten, denk bijv. aan vlees en bepaalde vette zuivel.

Let op: Het lijkt erop dat een eiwitrijke voeding geen effect heeft op het gewicht als het aantal calorieën hetzelfde is als bij een voeding met weinig eiwit, kies voor magere bronnen van eiwit anders zul je meer vet en dus meer calorieen binnenkrijgen.


Eiwitrijke producten met weinig calorieen en vet
Mager vlees en magere zuivel zijn goede bronnen van eiwit, ook noten, vis en peulvruchten kunnen hiertoe gerekend worden en mogen daarom niet ontbreken in je dieet. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt is ook een ei gezond, kies het liefst voor de gekookte variant. Hieronder staan nog wat voorbeelden van voeding met veel eiwitten en relatief weinig calorieen.

Bron: www.gezonder-afvallen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten