dinsdag 5 januari 2010

Overgewicht bij de jeugd

Kinderen in Nederland worden gemiddeld steeds zwaarder. Uit recent onderzoek blijkt dat een op de zes kinderen in Nederland te dik is. En het lijkt erop dat deze trend zich in de toekomst ondervinderd voortzet. De Nederlandse Hartstichting luidt de noodklok. Te dikke kinderen krijgen op latere leeftijd onherroepelijk problemen met de hart en bloedvaten, meldt Karen van Reenen, leidster van het project Jump van de Hartstischting.

De oorzaak van het toenemende overgewicht laat zich raden. Kinderen consumeren meer kalorieen dan ze verbranden. Ze zijn minder mobiel, zitten steeds langer achter de PC en spelcomputer en worden steeds vaker met de auto naar school gebracht. TNO Nederland volgt mate waarin ons jeugd beweegt al jaren. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, zou de jongeren iedere dag tenminste een uur matig intensief moeten bewegen. Van de Nederlandse jongeren tussen de 12 en 17 jaar haalt slechts 32% deze norm. Jongens lijken actiever. Meisjes scoren slechts 19% en vertonen vaker overgewicht dan jongens.

Verder eten jongeren teveel en verkeerd. Nederlanders zouden twee ons groenten en twee stuks fruit per dag moeten consumeren. Jongeren komen bij hun groentenconsumptie gemiddeld niet verder dan 80 tot honderd gram en blijven ook bij het eten van fruit achter op de norm. Als laatste blijkt dat ook de opleiding en het besteedbare inkomen van de ouders van invloed zijn op het overgewicht. Hoe lager de opleiding en het gezinsinkomen, hoe zwaarder de jongeren zijn.

Bron: www.simpelafvallen.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten