dinsdag 5 januari 2010

Afvallen door te skeeleren

Ben je inmiddels al aan het skaten of denk je erover? Met deze fit en fun facts weet je precies welke spieren je traint, hoeveel calorieën je kwijt bent na een ritje op je skates en zo nog veel meer feitjes!

Wat doet skaten met je lichaam?
Door regelmatig te skaten of te skeeleren worden spieren, bloedvaten en het hart gesterkt. Als je wilt afvallen in combinatie met rustig sporten, dan kun je het beste voor activiteiten die je lang kunt volhouden gaan, zoals skaten! Hierbij train je grote spiergroepen, zoals de dijbeenspieren en de bilspieren.

Afvallen
Voor een goed effect moet je minimaal 3 x per week je skates onderbinden en om echt vet te verbranden langer dan 45 minuten. Je lichaam is dan namelijk door je koolhydraatreserves heen en gaat dan de energie uit je vetopslag halen!

Schokbelasting
In-line skaten kent een veel lagere schokbelasting dan joggen en hardlopen: zo'n 50% minder! Hierdoor is skaten veel minder belastend voor je gewrichten en uitstekend geschikt voor mensen die starten met sporten of blessuregevoelig zijn.

Hoeveel calorieën verbrand ik?
Bij een goede skate-training verbrand je net zoveel calorieën als bij hardlopen (10-12 km/uur).
Met een half uur skaten verbrand je ongeveer 230 caloriën, dat is twee keer zoveel als wanneer je een half uur gaat wandelen of fietsen! (gebaseerd op een gewicht van 70 kg).


In-lineskating, speedskating en skeeleren: het verschil!
Skates en skeelers zijn allebei in-line skates: de wielen staan achter elkaar. Skates en skeelers (speedskates) hebben allebei vier wielen. Het verschil komt door de Nederlandse naam skeeleren. In het buitenland spreekt men over (inline) fitness skating en (inline) speed skating.

Het verschil is dat fitness skates wendbaarder zijn dan speedskates, doordat zij een korter frame hebben dan skeelers of speedskates. Vroeger was er nog een verschil in het aantal wielen, maar de laatste jaren hebben de speedskates ook vier wielen.

Het duidelijkste verschil is de schoen. Skates hebben een hoge schoen die tot onderaan de kuit komt, een hoge sluiting heeft en voor een groot deel van een hard kunststof is gemaakt. Een speedskate schoen komt tot net boven de enkel, sluit veel meer aan op de voet en is gemaakt van leer in combinatie met slijtvaste materialen en is vaak ook deels vervormbaar.


Wat moet ik meenemen op een skatetocht?
Drinken! Water is fijn omdat je van zoete sportdrankjes vaak meer dorst krijgt. Mocht je een keer ten val komen, dan kun je water gebruiken om je schaafwonden uit te spoelen.

Bron: www.knsb.nl

1 opmerking:

  1. Kijk op https://ikgaskeeleren.nl/afvallen-met-skeeleren/ voor en nog uitgebreider artikel over afvallen door middel van skeeleren en voor meer handige tips & tricks.

    BeantwoordenVerwijderen