zondag 3 januari 2010

Afvallen door acupunctuur

Het basisprincipe van acupunctuur om te kunnen afvallen is simpel: door naalden op specifieke plekken in het lichaam te prikken komen stoffen vrij in je lichaam die je een rustig gevoel geven (endorfine). Stress en spanning vallen van je af, waardoor het mogelijk is om de drang naar eten te verminderen. Met acupunctuur voorkom je dus eetbuien en kun je makkelijker afvallen.

Maar dat is de theorie. Werkt acupunctuur in de praktijk ook om af te vallen? De meningen zijn sterk verdeeld als ik op diverse fora kijk op internet. Het lijkt een beetje op homeopathie: als je er in gelooft dan werkt het.

Er is totaal geen wetenschappelijk bewijs dat acupunctuur werkt, maar dan bekijk je het vanuit het lichamelijke perspectief.

Op geestelijk niveau is het een ander verhaal. Alternatieve geneeswijzen werken bijna allemaal door zich (indirect) te richten op de geest, het slecht meetbare gedeelte. Er worden naalden in je lichaam gestoken met acupunctuur, en het idee dat er iets gebeurd om je te genezen is soms net zo krachtig als een middel dat je ├ęcht (wetenschappelijk bewezen) geneest


Daarom is het zo belangrijk om te geloven in alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur: je lichaam reageert op een positieve geestelijke instelling. Er wordt bijvoorbeeld niet voor niets gezegd dat lachen gezond is. Lachen is een uiting van een positieve emotie en door die positieve instelling maakt je lichaam allerlei stoffen en hormonen aan die je niet aanmaakt als je verdrietig bent. Het is zelfs meetbaar goed voor je immuunsysteem om veel te lachen.

Om terug te komen op afvallen en acupunctuur: Ik denk dat het werkt als je er positief tegenover staat en er in gelooft. Door positief te zijn heb je meer motivatie om je te houden aan een gezonde levensstijl, en uiteindelijk zul je dus afvallen. Maar werkt het strikt wetenschappelijk gezien? Ik denk het niet.

Bron: www.afvallen-weblog.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten