Sporten bij een sportvereniging, dat kan natuurlijk hartstikke leuk zijn. Veel sport- en beweegaanbieders hebben tegenwoordig een aanbod voor mensen met beperkingen. Nu houdt natuurlijk niet iedereen van sport en dat hoeft ook helemaal niet. Op tal van manieren kun je zorgen dat je toch voldoende beweging krijgt. Voor mensen met een chronische aandoening of beperking is dit net zo goed van belang als voor "gezonde" Nederlanders. Wel moet je natuurlijk rekening houden met je eigen beperking.
Iedere dag een half uur bewegen, dat is de norm waar we ons allemaal aan zouden moeten houden. Deze luidt voor volwassenen: 30 minuten per dag matig tot intensief bewegen op tenminste vijf dagen van de week. En 60 minuten op alle dagen voor de jeugd. De helft van de Nederlanders haalt deze norm niet, voor mensen met een chronische aandoening ligt het percentage nog lager. Terwijl een actieve leefstijl (dus niet alleen sporten) juist een gunstig effect heeft op gezondheid én welbevinden. Je voelt je beter en raakt minder snel vermoeid. En: van 30 minuten matig intensief bewegen hoef je echt niet buiten adem te raken.
Iedere dag 30 minuten
Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de gezondheid en kan daarnaast zorgen voor ontspanning, plezier én sociale contacten. Ademhalingsklachten, artrose, hartaandoeningen, epilepsie, diabetes, het hoeft allemaal geen probleem te vormen om meer te gaan bewegen. Ook deelname aan sport- en beweegactiviteiten is voor veel mensen met een chronische aandoening goed mogelijk. Regelmatig bewegen bevordert natuurlijk de gezondheid, óók als je een chronische aandoening hebt. Bij astma train je bijvoorbeeld zo de zuurstofopname van de spieren. Mensen met een hoge bloeddruk hebben baat bij regelmatige duurtraining en voor mensen met hartklachten zijn over het algemeen alle bewegingsvormen goed waarbij je gewoon bij kunt blijven praten.
Het is daarbij zeker niet zo dat bewegen alleen bij (sport)verenigingen mogelijk is. Wandelen, tuinieren, zwemmen of de hond uitlaten bieden al voldoende gelegenheid om die 30 minuten per dag te halen. Ook met huishoudelijke klussen kan de norm al worden gehaald. Of haal niet eens per week met de auto alle boodschappen in huis, maar kies ervoor om dagelijks wat kleine boodschappen te doen met de fiets. Zo eenvoudig kan meer bewegen al zijn.
Website
Om Nederland meer in beweging te krijgen, is het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) de campagne 30 minuten bewegen gestart, óók voor mensen met chronische aandoeningen. 30 minuten bewegen wil tot 2010 op zeker 200 plekken rondom gezondheidscentra of andere samenwerkingsverbanden tussen huisartsen en fysiotherapeuten beweegactiviteiten opzetten. Deze activiteiten bestaan minimaal uit een verwijzing naar een beweegaanbod in de buurt (bewegen op recept) en worden samen met bijvoorbeeld patiëntenverenigingen en sport- en beweegaanbieders opgezet. Ook ziektekostenverzekeraars zijn bij de activiteiten betrokken.
Op de website www.30minutenbewegen.nl vind je informatie over deze campagne met veel tips en een beweegtest met een persoonlijk advies voor een actieve leefstijl. Ook zijn er verschillende folders "Sportief bewegen met een chronische aandoening" te verkrijgen, die is geschreven samen met organisaties voor mensen met een chronische aandoening. Via links naar andere organisaties kun je kijken of er sport- en bewegingsactiviteiten bij jou in de buurt zijn.
Want naast individueel bewegen kun je natuurlijk ook kiezen voor beweging in groepsverband. Zo organiseren ziektekostenverzekeraars, patiëntenverenigingen en gezondheidscentra diverse bewegingsactiviteiten voor mensen met chronische aandoeningen. Want elke aandoening kent natuurlijk zijn beperkingen. Zo zijn balsporten niet erg geschikt voor mensen met een hoge bloeddruk en moeten mensen met osteoporose springen en buigen van de rug vermijden. Gelukkig houden veel sportverenigingen tegenwoordig meer dan vroeger rekening met mensen met beperkingen, vráág ernaar.
Tips
- Kies een activiteit die je leuk vindt en die bij je past.
- Rust even uit als het te inspannend wordt, laat je niet opjutten.
- Vraag bij twijfel altijd eerst advies aan de huisarts of fysiotherapeut.
- Veel ziektekostenverzekeraars organiseren speciale beweegactiviteiten voor mensen met chronische aandoeningen. Vraag je verzekeraar ernaar.
- En vergeet vooral niet te genieten!
Bron: www.langziek.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten