woensdag 30 december 2009

Afvallen door stress

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels. De gevolgen van stress uiten zich zowel lichamelijk als geestelijk en kunnen leiden tot gewichtstoe- en afname.

Hoe komt het dat je door stress afvalt?
Chronische stress zorgt voor een extra aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline. Cortisol zorgt ervoor dat vetreserves afnemen en de verbranding van dit vrijgemaakte vet op gang komt. Adrenaline heeft een sterk effect op de schildklier, wat uiteindelijk ook tot een hoger metabolisme (verbranding) leidt. Tel hierbij op dat gestresste mensen vaak extra lichamelijk bezig zijn en je begrijpt dat veel mensen afvallen in periodes van grote stress.

Aankomen door stress
Zoals hierboven beschreven heeft stress op zichzelf een vetverbrandend effect, toch zijn er veel mensen die in stressvolle tijden juist aankomen. Dit komt meestal doordat deze mensen (soms onbewust!) veel of ongezond eten als uiting hebben om met stress om te gaan, hierdoor zullen zij ipv afvallen dus juist aankomen door stress. De schaamte voor het overgewicht kan op zichzelf het probleem verergeren door additionele stress. Hierdoor kan je dus in een neerwaartse vicieuze cirkel belanden.

Stress verminderen
Voor een goede fysieke en mentale gezondheid is het van belang zo min mogelijk stress te hebben in je leven. Het is daarom belangrijk te zorgen voor een goede balans tussen werken, slapen en ontspanning. Bij een goede balans zul je snel minder last krijgen van stress.


- Houd contact met je vrienden, kennissen, familie. Een simpel telefoontje is vaak al voldoende om je gedachten te verzetten.
- Krop je stresservaringen niet op, maar deel ze. Sociaal isolement, zowel op het werk als daarbuiten, verhoogt alleen maar de spanning
- Vermijd zo veel mogelijk avond- en weekendwerk.
- Probeer iets te leren van mensen die nauwelijks last hebben van stress. Omgekeerd geldt natuurlijk ook: gestresste collega's en vrienden kunnen best wat steun en raad gebruiken.
- Om te anticiperen op drukke periodes kan een planning handig zijn.
- Waarom niet eens een keer gaan zwemmen of wandelen in plaats van onderuit te zakken voor de tv? Het is bovendien goed voor de lijn.


Bron: gezonder-afvallen.nl

1 opmerking: