maandag 7 december 2009

Afvaltips | Afslanktips

Iedereen weet dat hij/zij gezond en gevarieerd moet eten, maar niet iedereen heeft zin om caloriën te tellen of bijvoorbeeld voeding af te wegen. Deze pagina richt zich op manieren om af te vallen zonder te lijnen. Het doel is te komen tot een leefstijlverandering, waarbij je langzaam maar zeker ongezonde gewoontes laat vallen. Onderstaande tips kunnen een leidraad zijn om zonder echt te lijnen toch af te vallen.

Begin de dag goed met een gezond ontbijtje
Denk hierbij aan bruin brood of yoghurt met muesli. Kies voor een vezelrijke basis (volkoren ipv wit brood) en eiwitrijk beleg (pindakaas, mager vlees, smeerkaas etc) dit zorgt langer voor een gevuld gevoel. Veel mensen slaan het ontbijt over, waardoor ze de hele dag naar allerlei tussendoortjes blijven grijpen. Dit snackgedrag is één van de oorzaken van overgewicht. Als je ’s ochtends al iets in je maag hebt, is de behoefte aan al die dikmakers niet alleen veel kleiner, je krijgt er ook nog eens een energie-boost van. Ben jij een echte snack koning(in)? Snacken mag best, maar kies wel voor gezonde tussendoortjes.

Stem de voeding af op de lichamelijke inspanning die je verricht.
Met andere woorden, breng de inname van caloriën in verhouding met de caloriën die je verbrandt. In de praktijk betekent dit dat je op een dag dat je weinig doet extra moet opletten op wat je eet of juist moet zorgen dat je extra beweegt.

Eet voldoende graanproducten, groenten en fruit.
Vezelrijke voedingsmiddelen (zoals brood, sommige groenten en andere graan producten) zijn goed voor je darmen en de voedselvertering. Vezels leveren weinig calorieen, zijn goed voor de stoelgang en zorgen voor een gevuld gevoel. Groenten en fruit bevatten mineralen en vitaminen die van belang zijn voor allerlei belangrijke functies in het lichaam. Als je alle essentiele voedingsstoffen via je voeding binnenkrijgt zal je lichaam minder vaak hongersignalen afgeven waardoor je uiteindelijk minder zult eten. Lees meer over gezonde voeding.

Gebruik zo min mogelijk zout.
Zout is bloeddrukverhogend en verhoogt mogelijk de eetlust.

Drink alcohol met mate.
Alcohol wordt in het lichaam omgezet in vet en is daarom een belangrijke dikmaker. Daarnaast gaat alcoholgebruik vaak samen met snacks die erg veel calorieen bevatten.

Beperk het gebruik van vet zoveel mogelijk, vooral verzadigde vetten en transvet.
In chips, snacks, koekjes, frituurvet maar ook bijv. dierlijk vet, zoals in vlees en boter, tref je verzadigde vetten aan die tot allerlei kwalen kunnen leiden als hart- en vaatziekten. Bovendien zijn verzadigde vetten dikmakend. Beter is het olijfolie en vette vis te eten, omdat deze producten goede onverzadigde vetten bevatten.


Blijf uit de buurt van suikerhoudende dranken.
Witte suiker wordt in het lichaam erg gemakkelijk in vet omgezet en dient daarom zoveel mogelijk uit je voedingspatroon geschrapt te worden. Frisdrank stikt vaak van het suiker, en in tegenstelling to wat men vaak denkt geldt dit ook voor vruchtensap. Drink daarom liever water of (groene) thee. Zoet je thee met wat honing i.p.v. suiker.

Blijf zoveel mogelijk gewone hoeveelheden eten.
Als je weinig eet, past je lichaam zich aan door de stofwisseling te verlagen. Dat is vervelend, want hierdoor zul je steeds kleinere porties moeten eten om toch nog af te vallen. Zet je vervolgens een punt achter het afslanken, dan wordt elke versnapering dubbeldik opgeslagen. Het gevolg is dat je na een dergelijke lijnperiode zo weer op het oude gewicht komt te zitten, het zogenoemde jojo-effect.

Aandachtig eten.
Neem alle tijd voor je maaltijden en eet niet voor de tv of computer. Praten met partner of vrienden / kinderen tijdens het eten schijnt er aan bij te dragen dat je minder eet dan wanneer je alleen eet. Hoe sneller je eet, hoe sneller het lijf alweer denkt aan een volgende portie toe te zijn. Eet dus rustig en kauw iedere hap goed fijn. Hierdoor krijg je langer een verzadigd gevoel en kun je zoete of hartige inbetweeners beter weerstaan. Truc: drink voor het eten of op momenten dat je snakt naar een snack eerst een groot glas water. Hierdoor krijg je minder trek en sla je die snack misschien zelfs over.

Eet na 20.00 uur zo weinig mogelijk.
Als je toch trek hebt, neem dan een stuk fruit. Na 21.00 uur gaat je lichaam in de ruststand en wordt er amper nog iets verteerd.

Pittig en gekruid.
Curry, sambal en andere pittige sauzen zoals mosterd stimuleren de stofwisseling (en daarmee de vetverbranding).

Drink groene thee ipv 'gewone thee'.
Groene thee laat vetcellen krimpen, bovendien bevat het veel antioxidanten die je kunnen helpen beschermen tegen ziektes als kanker.

Neem visolie capsules of eet twee keer per week vette vis
Uit onderzoek is gebleken dat het dagelijks nemen van visolie capsules i.c.m. een beetje dagelijkse beweging het afvallen makkelijker maakt.

1 opmerking: