dinsdag 8 december 2009

Slank worden | Tips

In het algemeen blijkt dat mensen die van nature slank zijn een hele andere relatie met eten hebben dan, uhm, de rest van ons. Iedereen die te zwaar is en slank wil worden, is zo erg met eten bezig dat het constant in het hoofd zit. Slanke mensen gaan juist heel relaxt met eten om en maken daarom onbewust precies de goede keuzes.


Door mensen die van nature slank zijn te volgen en te kijken hoe ze omgaan met eten, hebben de onderzoekers een lijst met 8 geheimen van slank zijn opgesteld (bron):

1. Slanke mensen kiezen verzadigd boven vol zitten
Op een vol-gevoel-schaal van 1 tot 10, stoppen slanke met eten rond 6 a 7. De rest van ons stopt pas tussen de 8 en de 10. Dit komt waarschijnlijk omdat je zo gewend bent aan het gevoel van 8 tot 10 dat je denkt je tekort komt als je stopt bij 6 a 7.

Kopieer ze: De volgende keer dat je halverwege je maaltijd bent, leg je vork neer en denk bewust na hoe ver je bent op de vol-gevoel-schaal. Doe dit nog een keer als je nog 5 happen verwijderd bent van een leeg bord. Zo leer jij jezelf aan om na te denken over het gevoel dat je krijgt als je eet en vol begint te raken.

2. Slanke mensen zien een hongergevoel niet als noodsignaal
De meesten van ons die worstelen met een paar kilo’s te veel zien honger als een noodsignaal van het lichaam en willen er zo snel mogelijk iets aan doen. Als je bang bent voor een hongergevoel dan eet je structureel te veel om het te voorkomen en zul je nooit slank worden. Slanke mensen zijn gewend aan een licht hongergevoel en weten dat het gevoel snel voorbij gaat, ook al eten ze niets om het op te lossen.

Kopieer ze: Kies een drukke dag en stel bewust je lunch een uur of twee uit. Of sla een snack die je neemt in de namiddag over. Je zult zien dat je nog steeds prima kunt functioneren als je dit doet. De volgende keer dat je een hongergevoel hebt, stel je bezoek naar de koelkast dan een tijdje uit zodat je ook gewend raakt aan een licht hongergevoel.

3. Slanke mensen gebruiken eten niet om zich beter te voelen
Het is niet zo dat slanke mensen immuun zijn voor emotioneel eten. Maar ze weten wel precies wanneer ze het doen en kunnen zichzelf stoppen. Dit is ook gelijk het moeilijkste punt om te kopiëren van dunne mensen.

Kopieer ze: Stop jezelf als je weet dat je aan het eten bent om emotionele redenen. Die redenen zijn meestal: depressiviteit, boosheid, eenzaamheid en vermoeidheid. Je moet leren om te weten wanneer je niet eet omdat je honger hebt, maar dat je om andere redenen aan het eten bent.


Als je echt honger hebt en slank worden jouw doel is, kies dan voor een gezonde snack zoals een handvol nootjes (laat de alarmbellen voor het hoge aantal calorieën maar rinkelen: nootjes zorgen snel voor een voldaan gevoel en zitten boordevol voedingsstoffen die je via ander eten nauwelijks binnen krijgt).
Ben je eenzaam, bel dan een vriendin en familie in plaats van troost te zoeken in een grote hoeveelheid chocolade. Door anderen voel jij je meer betrokken met mensen en dat helpt veel beter dan eten.
Als je moe bent: ga dan een half uurtje slapen! Daar is het voor bedoeld 

4. Slanke mensen eten meer fruit
Dunne mensen eten gemiddeld genomen veel meer fruit dan de rest van ons. Zo krijgen ze veel meer vezels binnen die erg goed zijn om je stofwisseling te versnellen.

Kopieer ze: Zorg dat je altijd fruit in huis hebt en eet het minstens 2 of 3 keer per dag. In veel diëten mag je geen of nauwelijks bananen eten. Trek je hier niets van aan want bananen zitten vol met belangrijke vezels en daarom vullen ze veel beter dan bijvoorbeeld sinasappels en appels.

5. Slanke mensen levens volgens strikte eetgewoonten
Iedere diëtist kan je vertellen dat gevarieerd eten goed is, maar dat teveel variatie ervoor zorgt dat je te veel eet. Dunne mensen hebben leven onbewust volgens strikte gewoonten. Ze eten elke dag meestal hetzelfde ontbijt en dezelfde lunch. Af en toe eten ze wel iets anders, maar doorgaans zijn hun eetgewoonten erg voorspelbaar.

Kopieer ze: Probeer ook consistent elke dag hetzelfde te eten als ontbijt en lunch en ook jij kunt slank worden. De variatie kun je in het avondeten aanbrengen door verschillende soorten groenten/rijst/aardappelen etc. Het is namelijk niet erg als je ontbijt en lunch elke dag ongeveer hetzelfde zijn, dat is alleen maar goed voor je stofwisseling.

6. Slanke mensen bewegen meer
Gemiddeld genomen lopen en bewegen dunne mensen meer dan de rest van ons. Hierbij gaat het niet specifiek om sporten, maar echt lopen en bewegen van en naar alles wat je maar kunt bedenken. Waarom dit precies zo is, is niet helemaal duidelijk, maar we kunnen er wel van leren.

Kopieer ze: Volgens onderzoek overschatten we de beweging die we krijgen. In de westerse wereld zitten of liggen we gemiddeld 16 tot 20 uur en dat is erg veel. Probeer daarom bewust meer te lopen. Pak minder vaak de auto of stap een halte eerder uit als je met de bus naar je werk gaat. Neem ook vaker de trap in plaats van de lift. Dat soort kleine veranderingen scheelt snel minstens 100 calorieën per dag, wat al snel neerkomt op een kilo per maand.


7. Slanke mensen slapen veel en vaak
Gemiddeld slapen dunne mensen 2 uur per week meer dan te dikke mensen. Slapen is erg goed voor je omdat je dan een hormoon aanmaakt die een hongergevoel voorkomt.

Kopieer ze: Twee uur per week is maar 17 minuten per nacht extra slaap. Ga iets eerder op bed of slaap, als het kan, een half uurtje in de middag. Dat laatste helpt bovendien om je langer fit te voelen over de hele dag. Slank zijn is dus ook uitgerust zijn.

8. Slanke mensen eten altijd een ontbijt
Dunne mensen eten veel vaker een ontbijt dan te dikke mensen. Zo zorgen ze er voor dat hun stofwisseling op gang komt en veel sneller gaat werken dan wanneer je geen ontbijt eet.

Kopieer ze: Eet elke dag een goed ontbijt met veel vezels (volkorenbrood bijvoorbeeld). Het is de belangrijkste maaltijd van de dag!

1 opmerking: