woensdag 16 december 2009

Bewust Afvallen

Te snel afvallen in een korte tijd geeft een grote kans op het jojo-effect. We komen snel weer op ons oude gewicht terug en vaak worden we weer zwaarder dan we waren. Dit komt doordat ons lichaam tijdens een te streng dieet de hersenen een signaal afgeven dat er een ‘noodsituatie’ is en de stofwisseling zich gaat aanpassen. En na het dieet gaat het lichaam weer opslaan voor het geval er weer een ‘noodsituatie’ onstaat. Zo ontstaat het jojo-effect.

Minder eten
Wil je gewicht verliezen dan is het vooral belangrijk om minder te eten. Mannen verbruiken gemiddeld 2500 calorieën per dag en vrouwen 2000 calorieën per dag. Regelmatig bewegen helpt om je gewicht te behouden.

Geleidelijk aan afvallen
Een te streng dieet is veel moeilijker vol te houden. Een halve tot één kilo per week is meer dan genoeg. Als je meer afvalt is de kans groot dat je spierweefsel verbrandt in plaats van vet en je verkleint het risico op het jojo-effect.

Bewust eten
Wordt je bewust van je eetgewoontes. Neem wat minder of geen suiker in de koffie of thee.Frisdranken zijn niet echt nodig, neem wat meer een glas water.Neem magere of halfvolle producten en eet wat meer fruit tussendoor. Uiteindelijk scheelt het een hoop calorieën en vet per dag. Op een gegeven moment wordt het een gewoonte.


Lekker in je vel
Als je niet lekker in je vel zit dan ga je uit onvrede eten. Als je merkt dat je zo een vreetbui ziet aankomen ga wat anders doen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of verzet je gedachten.

1 opmerking: