dinsdag 22 december 2009

Afslanken door fitness | Tips

1. Begin rustig aan zodat je lichaam kan wennen aan fitness
Eén van de grootste problemen waar je tegenaan loopt als je begint met fitness is te enthousiast starten. Te veel doen in een te korte tijd is nog slechter voor je lichaam dan helemaal niets doen. Vooral omdat je fitness gaat associëren met pijn en extreme vermoeidheid, met als gevolg een enorme motivatiedip.

Begin daarom altijd langzaam en ga niet meer dan 1 of 2 keer per week sporten. Als je gewend bent aan dat ritme kun je het aantal trainingen opschroeven, maar dat hoeft niet! Je hoeft niet 5 keer per week te fitnessen om te kunnen afvallen. Als je het leuk vindt mag het wel natuurlijk.

2. Zorg dat je altijd een gedetailleerd plan hebt
Dit is een erg belangrijk punt omdat je met een gedetailleerd plan precies kunt zien wat je doet en hoe effectief dit plan is. Fitnessinstructeurs in de sportschool zullen je hier in de meeste gevallen mee helpen als je begint met fitness. Mocht dit niet het geval zijn, vraag het dan want zij weten precies welk programma goed is voor jou.

3. Zorg dat jouw doelen realistisch en haalbaar zijn
Als je doelen stelt die bijna niet te halen zijn kan dit een grote tegenslag voor jouw motivatie betekenen. Je moet daarom altijd doelen hebben die zowel op korte termijn als op lange termijn haalbaar zijn. De fitnessinstructeurs in de sportschool kunnen jou hierbij helpen en zullen vaak tijdens een intake gesprek hier al aandacht aan besteden. Zij kunnen jou in veel gevallen ook helpen om een goed voedingsplan te maken die jouw oefeningen ondersteunen. Als jij je lichaam anders gaat gebruiken heb je vaak ook andere brandstof nodig dan je gewend bent.

Verwacht niet de doelen die in commercials van TelSell worden beloofd, want die zijn onrealistisch.


4. Hou een dagboek bij
Als je bijhoudt wat je gedaan hebt én wat je eet, kun je precies zien of het fitnessprogramma dat je volgt ook werkt. Eventueel kun je op basis van dit dagboek het trainings- of voedingsprogramma aanpassen om zo beter te kunnen afvallen en fitter te worden.

5. Reken jezelf op de afspraken die je hebt gemaakt
Het komt vaak voor dat mensen beginnen met fitness maar in de eerste weken al een keer, of een aantal keren, overslaan. Hierdoor ga je gelijk te soepel om met de plannen die je eerder hebt gemaakt, waardoor het aantal keren dat je traint steeds minder regelmatig wordt. Uiteindelijk zorgt dit er ook voor dat je tijdens een motivatiedip niet meer gaat. Je bent immers al gewend om een aantal keren over te slaan, dus je voelt je niet meer schuldig.

Maak daarom harde afspraken. Noteer in jouw agenda wanneer je gaat sporten en hou je hier altijd aan. Daarom is het ook belangrijk dat je, zoals ik bij de eerste tip al noemde, in het begin niet te vaak naar de sportschool gaat. Je bent dan nog niet in het goede ritme, en dat zorgt er voor dat het houden van de afspraken moeilijker wordt.

6. Onthoud de voordelen van fitness en bewegen
Hou altijd in je achterhoofd dat fitness niet alleen betekent dat je lichaam er beter van wordt, maar dat je ook beter slaapt, beter eet, je hebt betere seks, je kunt beter tegen stress, werkt beter, communiceert beter en leeft beter! Vergeet nooit hoe goed het voelt als je gesport hebt.

7. Doe de oefeningen veilig en correct
Er zijn heeeel erg veel mensen die de oefeningen in een sportschool niet goed doen. Dit heeft soms nare gevolgen zoals blessures. Als je de oefeningen wel goed uitvoert kun je bovendien veel sneller de resultaten halen die jij graag wilt, zeker als je wilt afslanken. Vraag daarom in het begin altijd hulp van de fitnesstrainer.

Gelukkig zijn de meeste cardio-apparaten vrij simpel, maar ik zie vooral bij oefeningen met gewichten vaak dat een verkeerde houding wordt aangenomen. Vooral mannen die oefeningen doen met zwaardere gewichten nemen erg vaak een verkeerde houding aan doordat de gewichten te zwaar zijn, of doen de oefeningen in een veel te hoog tempo.

8. Sla nooit je ontbijt over
Het is heel belangrijk om goed te eten als je begint met fitness. Je bloedsuiker niveau moet op een constant niveau blijven om de beste prestaties te kunnen leveren in de sportschool. Om dit constant te houden moet je regelmatig eten, en daar hoort ook een goed ontbijt bij. Afvallen gaat dan ook zeker sneller.

9. Drink genoeg water
Ik weet dat je dit al een miljoen keer gehoord hebt, maar drink genoeg water! Als je regelmatig naar de sportschool gaat is dit extra belangrijk. Drink dan ook gerust meer dan 2 liter per dag, want je verliest erg veel vocht met de fitness oefeningen in de sportschool.

10. Zorg dat je genoeg omega-3 (visolie) binnen krijgt
Visolie, oftewel omega-3 vetzuren, helpt goed als je wilt afvallen doormiddel van fitness. Het is bewezen dat je makkelijker en sneller vet verliest als je 2 of 3 capsules visolie neemt per dag. Dit werkt alleen als je ook gaat bewegen, maar aangezien je deze tips waarschijnljik leest omdat je wilt gaan beginnen met fitness, of het weer op wilt pakken, is deze tip goud waard! (bron)

Ik hoop dat je met deze tips goed kunt beginnen met fitness. Je weet de voordelen, en nu ook de methode om het bewegen vol te houden. Vergeet niet als je in de sportschool bent om de instructeur te vragen naar dingen die je niet zeker weet. Heb je nog vragen naar aanleiding van deze tips, dan kun je ze hieronder altijd in een reactie achter laten!

Heel veel succes als je gaat beginnen met fitness! Afvallen/afslanken is echt veel makkelijker als je ook gaat sporten!

Bron: www.afvallen-weblog.nl

1 opmerking: