vrijdag 11 december 2009

Slank worden tijdens het slapen

Een paar kilo's kwijtraken door te slapen. Het klinkt leuker, maar vooral veel makkelijker, dan minder eten en meer bewegen. Volgens Jane Worthington, auteur van het boek 'Het Droomdieet, slapend slank worden' is het mogelijk. Hoe werkt het? De feiten vergeleken.


De laatste jaren is er veel aandacht voor de relatie tussen de slaapduur en het lichaamsgewicht. Sinds de ontdekking van het hormoon leptine in 1994 kan er steeds meer van deze samenhang verklaard worden. Leptine zorgt ervoor dat iemand zich verzadigd voelt na het eten.


Weinig slaap, meer honger
Onderzoekers hebben ontdekt dat er bij te weinig slaap minder leptine in het bloed zit: je zit dus voor je gevoel niet goed vol. Tegelijkertijd is er een toename van een ander hormoon, ghreline, te zien. Dit hormoon bevordert juist de eetlust. Als je te weinig slaapt, heb je dus meer honger én moet je tegelijkertijd meer eten voordat je lichaam zegt dat je genoeg hebt gegeten.

Andere onderzoeken laten ook een verband zien tussen slaaptekort en overgewicht. Tijdens deze studies keek men niet naar de hormonen in het bloed, maar alleen naar de slaapduur en het gewicht van de mensen.

Zowel bij volwassenen als bij kinderen is er een duidelijke relatie te zien. Het lijkt erop dat al vroeg de basis wordt gelegd voor overgewicht. Omdat kinderen die te zwaar zijn op latere leeftijd ook vaak te dik zijn, zijn deze onderzoeken erg belangrijk.


Televisie uitzetten
Door stress, elektrisch licht, televisie en internet worden onze nachten korter. Omdat we tegenwoordig minder slapen en er veel meer zwaarlijvige mensen zijn dan vroeger, lijkt het duidelijk: we worden dikker omdat we te laat naar bed gaan.

1 opmerking: