dinsdag 22 december 2009

Gewicht verliezen

Gewicht verliezen is voor velen de hoofdreden waarom ze een fitness programma willen volgen. We hebben goed en slecht nieuws voor deze mensen. We zullen maar meteen beginnen met het slechte nieuws: door een goed uitgewerkt fitness schema te volgen, kan je gewicht verhogen!
Het goede nieuws is echter dat spieren meer wegen dan lichaamsvet. Dus wanneer je een fitness programma volgt en je bouwt meer en sterkere spieren op, zal de weegschaal waarschijnlijk meer aangeven dan voorheen. Maar daar staat tegenover dat je kleren beter passen, omdat je lichaam strakker en mooier gevormd is.

En we hebben nog goed nieuws: spieren verbruiken meer energie dan lichaamsvet. Dus zelfs wanneer je niet traint, verbruikt je lichaam meer energie! Zelfs een relatief gemakkelijk fitness programma levert voordelen op: iedere spier die ontwikkeld wordt, verbruikt meer energie in rust! Ideaal dus voor alle drukke huisvaders en carrièrevrouwen, die meestal weinig tijd kunnen vrijmaken om een uitgebreid fitness schema te volgen.

Veronderstel dat 2 vrouwen, An en Elke, elk 10 kg willen vermageren.

An leeft 2 maanden op een zeer strikt, ongezond dieet: ze hongert zichzelf uit en als ze iets eet, zijn het ongezonde dingen. Gewicht verliezen is geen probleem: de weegschaal duidt na 2 maanden keurig 10 kg minder aan. Maar wat An niet beseft is dat haar lichaam voornamelijk spieren en water heeft verloren. De 10 kg (en waarschijnlijk nog een paar kilo’s meer)zullen er vanzelfsprekend weer snel bijkomen. Een bijkomend negatief punt is dat ze haar metabolisme vertraagd heeft: de spiermassa in haar lichaam is beduidend minder geworden, waardoor het lichaam in rust veel minder energie verbrandt. Dit wil zeggen dat ze minder kan eten dan voorheen, wil ze haar gewicht behouden. Gewicht verliezen was relatief gemakkelijk, het gewicht eraf houden, is een ander paar mouwen.


Elke daarentegen is verstandig geweest. Ze heeft op voorhand de tijd genomen om haar doelen op te schrijven en is vastbsloten om deze doelen te realiseren. Ze past haar eetpatroon geleidelijk aan en doet 3 maal per week gedurende 30 minuten fitness oefeningen. Gewicht verliezen gaat langzaam: ze verliest 10 kg op 3 maanden tijd, een maandje langer dan An dus. Bovendien is puur gewicht verliezen voor haar niet gemakkelijk geweet, omdat ze meer en grotere spieren heeft gekregen. Maar ze heeft haar doel gerealiseerd op een gezonde en weloverwogen manier. Haar lichaamsvet is grotendeels verdwenen en haar lichaam beschikt over een grotere spiermassa. Haar metabolisme heeft dus een duwtje in de rug gekregen dankzij de bijgewonnen spieren. Dit houdt in dat haar lichaam een echte vetverbrandingsmachine is geworden: gewicht verliezen ging op een gezonde manier en zelfs wanneer ze geniet van een glaasje wijn in de relaxzetel verbrandt haar lichaam meer energie dan voorheen. Ze kan zich dus af en toe een extraatje permitteren.


Bron: www.mannen-gezondheid.com

1 opmerking: