zondag 27 december 2009

Op gewicht blijven en afvallen

Hoeveelheid lichaamsbeweging
Als u al langere tijd niets aan lichaamsbeweging hebt gedaan, is het verstandig om rustig te beginnen en langzaam de duur en de mate van inspanning uit te breiden. Het hoeft dus niet per sé om sporten te gaan: lichaamsbeweging is ook goed in het dagelijkse leven in te passen. Zo kunt u de trap nemen in plaats van de lift of -indien de afstand niet te groot is -eens per week naar uw werk of het station lopen of fietsen in plaats van met de auto te gaan. Ook zulke kleine veranderingen in de levenswijze zijn al goed voor de gezondheid. Al maakt u maar drie keer per week een korte wandeling, dat is al een begin. Naarmate uw conditie verbetert, kunt u zowel uw tempo als de lengte van de wandeling opvoeren.

Het ideaal is om minimaal vijf keer per week gedurende 30 minuten matig inspannend in beweging te zijn, voor mensen met overgewicht vijf keer per week één uur. Het is belangrijk iets te kiezen dat u leuk vindt. Ook is het goed verschillende soorten lichaamsbeweging te nemen, zodat u lekker kunt afwisselen. Beweging die u in uw eentje en op het door u gewenste tijdstip kunt doen, is handig als u bijvoorbeeld wisselende werktijden hebt, maar vergt wel veel zelfdiscipline. Samen met anderen sporten, in een groep of met een maatje, werkt vaak stimulerend. In een goede sportschool kan men u informeren over de programma's die u zou kunnen volgen of een aan uw wensen en mogelijkheden aangepast oefenschema opstellen.


Laat u zich niet teleurstellen als u in het begin iets zwaarder wordt: door de toename van de spiermassa, wordt uw totale gewicht iets hoger. Dit is slechts een tijdelijk effect. Als u meer blijft bewegen en hetzelfde of minder eet, valt u na verloop van tijd af.

Lichaamsbeweging
Dat lichaamsbeweging belangrijk is, weet iedereen wel. Het is waarschijnlijk ook wel bekend dat de combinatie van beweging en een gezonde voeding de beste manier is om af te vallen en op gewicht te blijven. Overschat het afvallen door beweging echter niet: om 1 kilo vet te verbranden moet u ongeveer 15 uur extra bewegen. De combinatie bewegen en goede voeding is goud waard.


Lichaamsbeweging heeft veel voordelen. Mensen die geregeld bewegen, hebben bijvoorbeeld minder risico op een hartaandoening, daarnaast werkt bewegen ook ontspannend. Bij lichamelijke inspanning komen endorfinen vrij, dat zijn door de hersenen geproduceerde hormonen die tegen stress en spanning helpen en bovendien is lichamelijke inspanning een goede uitlaatklep om spanningen af te reageren. Ontspanning door inspanning dus.

Bij beweging denkt u misschien aan de sportschool en aan hardlopen. Mis. Feitelijk is iedere vorm van bewegen beter dan nietsdoen, dus ook dat wandelingetje naar de brievenbus in plaats van er met de auto heen rijden, ook de trap die u neemt in plaats van de roltrap of de lift, ook de lunchwandeling met een collega in plaats van in de kantine zitten.


Plezier in lichaamsbeweging
Het is belangrijk om een activiteit te vinden die u plezierig vindt en die betaalbaar is. Als u het dicht bij uw huis of werk kunt doen, of, nog mooier, kunt inpassen in uw dagelijkse leven, dan is de kans groter dat u het volhoudt, ook als uw agenda druk bezet is. Houd ook rekening met het weer als u voor een buitenactiviteit kiest, of zorg voor een alternatief. U kunt bijvoorbeeld ook thuis oefenen met (opgenomen) TV-programma’s of work-out-dvd’s. Dit is ook een goed alternatief als u bijvoorbeeld kleine kinderen hebt en veel aan huis bent gebonden. Kijkt u iedere dag naar een bepaald TV-programma? Een hometrainer voor de buis zorgt ervoor dat u aan uw beweging komt terwijl u naar uw lievelingsprogramma kijkt.

Bron: www.30minutenbewegen.nl

1 opmerking: