zondag 20 december 2009

Gezond afvallen

Vele personen willen best wel wat overtollig vet kwijtraken en ze ondernemen ook actie. Jammer genoeg maken velen gebruik van verkeerde informatie. Een crashdieet bijvoorbeeld. Het soepdieet, Sonja Bakker, appelendieet, … Stuk voor stuk zijn het voorbeelden van hongerdiëten. Dergelijke diëten claimen dat u gedurende een bepaalde tijd enorm weinig moet eten. Omdat het lichaam dan veel te weinig energie krijgt zal het wel genoodzaakt zijn om ergens anders energie te gaan halen: vet. Jammer genoeg werkt het zo niet. Hongerdiëten zijn ongezond en zullen zeker niet helpen bij het afvallen. Hier de uitleg.

In het begin verloopt alles vlot. U eet enorm weinig per dag (neem nu 10 appels) en een paar dagen later staat u op de weegschaal: van 90 kilogram naar 85 kilogram. U denkt dat u goed bezig bent en bijgevolg zal u het strikte dieet blijven volgen. Jammer genoeg werkt het zo niet. Na een tijdje merkt het lichaam dat er wat fout is. Normaal krijgt het lichaam voldoende voeding en plots stopt dit. Het lichaam denkt meteen dat u aan het uithongeren bent en zal dus de nodige maatregelen treffen. Enerzijds zal het metabolisme sneller werken en anderzijds zal het lichaam spiermassa afbreken om energie te krijgen (bij het verbranden van spiermassa komt vocht vrij). Geen wonder dat u zo snel aan het afvallen bent. Spiermassa en vocht verliest u, nauwelijks vet.

Gezond is het dus niet. Na het volgen van het dieet is dit het resultaat: het lichaam is niet in staat om de grote hoeveelheden energie te verbruiken (trager metabolisme) en er komt dus meer vet bij. Ook hebt u een kleiner onderhoud, daar het basaal metabolisme werd aangetast (minder spiermassa). Meer vetmassa (jojo effect), minder spiermassa, ongezonder voorkomen en een aangetaste motivatie zijn dan ook de gevolgen.


Indien gezond afslanken uw doel is, dan moet u 4 dingen doen: gezonder eten, cardiovasculaire sporten beoefenen, spieren kweken aan de hand van krachttraining. Bovendien moet dit ook regelmatig gebeuren. Het heeft geen zin om 2 weken gezond te leven en daarna op te geven en bijgevolg weer te hervallen in de oude gewoontes. Consistentie is dus noodzaak.

1 opmerking: