zaterdag 2 januari 2010

Afvallen met groene thee

Groene thee wordt veel gebruikt als een drankje om mee af te vallen. Kun je afvallen met groene thee? En zo ja, hoe dan? Wij hebben 7 belangrijke feiten verzameld over afvallen met groene thee!

Groene thee helpt je afvallen en is goed voor je lichaam
We schreven eerder al over de helende werking van groene thee. De talloze goede eigenschappen van groene thee zijn regelmatig wetenschappelijk aangetoond. Er worden echter ook een groot aantal goede eigenschappen toegedicht aan groene thee die nooit wetenschappelijk zijn aangetoond. Vast staat in ieder geval dat groene thee gezond is, en dat het goed is om het regelmatig te drinken. Maar kun je met groene thee ook afvallen?

1. Afvallen met groene thee is een natuurlijke manier van afvallen, verwacht dus geen wonderen.
Omdat groene thee een natuurlijk product is zul je er niet ontzettend snel van afvallen. Je moet groene thee zien als een hulpje tijdens het afvallen. Wanneer je in het algemeen gezonder eet en meer sport kan groene thee de vetverbranding stimuleren waardoor je sneller zult afvallen.

2. Groene thee helpt stresshormonen te verlagen, vermindert slecht cholesterol en helpt je afvallen doordat de verbranding versnelt zonder je hartslag te verhogen.
Afvallen kun je doen op twee manieren: door minder energie binnen te krijgen of door meer energie kwijt te raken. Groene thee helpt je afvallen doordat je meer energie verbrandt en tegelijkertijd afvalstoffen in je lichaam vermindert. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze thee echt helpt met afvallen doordat het je stofwisseling versnelt. Wanneer je stofwisseling versnelt verbruikt je lichaam meer energie waardoor je sneller zult afvallen.

3. Wil je afvallen? Drink dan dagelijks een paar koppen groene thee voor meer effect.
De goede werkzame stoffen van groene thee hebben meer effect als je het regelmatig drinkt. Afvallen is een proces, niet iets wat je in een middag doet. Wanneer je groene thee als hulpje gebruikt bij het afvallen is het dus belangrijk dat je het regelmatig drinkt over een langere periode. Vervang bijvoorbeeld een aantal koppen koffie door koppen thee. Overdrijf het echter niet. Groene thee bevat ook stoffen waar je te veel van kunt hebben. Beperk het dus tot ongeveer vier kommen per dag.

4. Groene thee kun je overal krijgen. Wil je afvallen? Dan heb je geen speciale afslankthee nodig.
Er zijn tegenwoordig veel aanbieders van speciale afslankthee te vinden. Zij beweren dat deze thee beter werkt dan groene thee en dus beter helpt afvallen. Hoewel er in deze afslankthee werkzame bestanddelen zijn toegevoegd is het erg duur en is het effect niet veel groter dan dat van groene thee. Hou het natuurlijk en ga op zoek naar groene thee die jij lekker vindt. Dat is goedkoper en gezonder.

Je hebt geen speciale groene thee nodig. Afvallen doe je ook met normale groene thee uit de supermarkt. Wel is het zo dat de kwaliteit van de theeblaadjes bepaalt hoe werkzaam de groene thee is. Maak het jezelf echter niet te moeilijk. Je hoeft niet iedere maand naar de plaatselijke Toko te fietsen als het je niet uitkomt. PickWick thee voldoet ook prima.

5. Hoe zit het met groene thee met smaakjes en witte thee? En helpt groene thee met suiker of zoetjes ook met afvallen?
Groene thee dankt zijn speciale eigenschappen aan het feit dat er theeblaadjes worden gebruikt die slechts minimaal worden bewerkt (geoxideerd). Groene en witte theeblaadjes worden minder geoxideerd dan bijvoorbeeld de blaadjes van zwarte theesoorten (Earl Grey, English Blend, Smaakjesthee etc.).

Omdat groene en witte thee vrij puur blijft, blijven de belangrijke stoffen beter behouden in tegenstelling tot zwarte thee. Je kunt dus ook kiezen voor groene thee met een smaakje. Groene thee kun je onderscheiden van zwarte thee aan de hand van de kleur. Groene thee is doorgaans lichtgeel, lichtbruin of groen. Zwarte thee meestal donkerrood, donkerbruin of bijna zwart.

Witte thee is in principe gezonder dan groene thee, en is relatief nieuw op de Nederlandse markt. Witte thee wordt gemaakt van hele jonge theeblaadjes die de meeste goede stoffen bevatten. Ook witte thee is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Er is minder wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar je kunt er vanuit gaan dat witte thee dezelfde eigenschappen bevat als groene thee. Het kan je dus ook helpen met afvallen.

Thee met suiker betekent automatisch dat je meer energie binnenkrijgt. Suiker is een dikmaker, maar doet de goede eigenschappen van de groene thee niet teniet. Groene thee zonder suiker is minder calorierijk, maar bevat net zoveel goede stoffen als groene thee met suiker. Je kunt ook kiezen voor zoetjes, bedenk echter dat deze kunstmatige zoetstoffen mogelijk ongezond kunnen zijn voor je lichaam omdat ze vaak aspartaam bevatten. Lees voor meer info: 'Aspartaam wel of niet Kankerverwekkend?'

6. Waar haal je de betere groene thee vandaan als je wilt afvallen?
Je kunt kiezen voor groene thee in theezakjes of losse groene thee. Losse thee moet je zelf laten trekken in bijvoorbeeld een zeefje, een speciale theepot of een thee-ei.


Losse groene thee heeft een gezonder imago maar hoeft niet perse gezonder te zijn. Veel losse groene thee kun je vinden in winkels als 'de Tuinen', 'Dille & Kamille' en gespecialiseerde Toko's. Ook kun je eens op zoek gaan naar een gespecialiseerd theewinkeltje. In dit soort winkels wordt veel zwarte thee verkocht, maar je vindt er ook verschillende soorten groene thee die je op andere plekken niet tegenkomt.

Zelf thee verbouwen is niet echt een optie, aangezien groene thee speciale grond nodig heeft en het best gedijt op grote hoogten.

Op steeds meer plekken kun je losse groene thee vinden. Ook duiken er steeds meer groene thee supplementen op die helpen met afvallen. Wees voorzichtig met deze pillen. De verwerkte theeblaadjes zijn meestal niet van goede kwaliteit, en in sommige varianten zit veel cafeine. Ons advies: hou het natuurlijk. Ga op zoek naar lekkere groene thee en geniet ervan.

7. Afvallen met groene thee vraagt om een speciale bereiding. Zo zet je gezonde groene thee!
In Nederland zijn we gewend om thee te zetten met water dat net van de kook is. Voor groene thee is dit echter niet een optimale manier van zetten. Als je wilt afvallen met groene thee moet je zoveel mogelijk werkzame stoffen behouden, en ze dus niet kapot koken. Groene thee die wordt getrokken in te heet water verliest een groot deel van zijn werkzame stoffen waaronder veel antioxidanten.

Je kunt ook nog de overweging maken tussen bron- en leidingwater. Groene thee gezet met bronwater smaakt puurder en lekkerder dan water uit de kraan. Voor de werkzaamheid maakt het echter weinig uit. Van bronwater zul je niet extra afvallen.


Zo zet je gezonde groene thee die je echt helpt afvallen:

Breng water aan de kook in een normale waterkoker of fluitketel.
Laat het gekookte water 7 tot 10 minuten afkoelen, het water heeft dan een temperatuur bereikt van ca. 80 graden.
Trek je groene thee tussen de 3 en 5 minuten.

Bron: www.sochicken.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten