zaterdag 2 januari 2010

Afvallen door water te drinken

Alle functies van ons lichaam gebruiken water en het zorgt ervoor dat deze functies snel en efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Het drinken van genoeg water zorgt daarom voor meer energie en verhoogt onze stofwisseling met ongeveer 3 procent.


Als je wilt afvallen is veel water drinken helemaal belangrijk, want onderzoek heeft uitgewezen dat dorst en een hongergevoel in de meeste gevallen samen gaan. Als je licht uitgedroogd bent is het makkelijk om het gevoel van dorst te verwarren met een hongergevoel. Je gaat dan eten in plaats van water drinken. Op zich is dat niet erg omdat in bijna al het vast voedsel ook water zit, maar je krijgt dan wel extra calorieën binnen en dat is natuurlijk niet de bedoeling als je wilt afvallen. Genoeg water drinken helpt je daarom bij het afvallen, want dan ga je minder snel eten.

Hoeveel water moet je drinken per dag?
Hoeveel water je per dag moet drinken hangt af van jouw lichaamsgewicht. Gemiddeld genomen moet een mens 1,8 liter water per dag drinken. Als je op dieet bent is het niet erg om meer te water te drinken dan deze richtlijn. Als je exact wilt weten hoeveel water je per dag moet drinken op basis van jouw gewicht, dan moet je per kilo lichaamsgewicht 0,03 liter drinken. Voor iemand van 70 kilo is dat dus 70 x 0,03 = 2,1 liter water per dag.

Als je veel beweegt dan mag je ook gerust meer drinken dan deze richtlijn omdat je al snel een halve liter zweet tijdens het sporten. Veel water drinken voor, tijdens en na het sporten geeft je bovendien meer energie en helpt om de herstelperiode te verkorten.


Heel veel mensen vinden water niet lekker. Door fruit te eten met een hoog vochtgehalte zoals sinasappels en appels kun je toch veel water binnen krijgen zonder het puur te drinken. Fruit helpt bovendien om je maag te vullen met relatief weinig calorieën. (bron)

Te veel water drinken
Je kunt ook te veel water drinken, dit wordt water vergiftiging genoemd. Als je teveel water drinkt neemt het plasma gedeelte van je bloed (het vloeibare gedeelte) te veel toe, met als gevolg een te laag zoutgehalte. Vooral als je dan ook nog intensief gaat sporten, dan verlies je via het zweet ook nog meer zout. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met je hersenen en je spieren (waaronder je hart).

Toch komt te veel water drinken meestal alleen maar voor bij bijvoorbeeld marathonlopers en jonge kinderen, maar zelden bij mensen die normale activiteiten op de dag doen.


Bron: www.afvallen-weblog.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten