dinsdag 22 december 2009

Lijnen

Bijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft te kampen met overgewicht. Iedereen weet dat dit gevaren voor de gezondheid meebrengt. Dat lijnen echter ook gevaarlijk kan zijn, wordt nogal eens vergeten. Er zijn hierdoor dan ook elk jaar weer tientallen ziekenhuisopnamen ten gevolge van extreem lijnen.

De Britse journalist William Leith is één van de weinige mannen met een eetstoornis. Hij denkt de hele dag aan eten en nauwelijks aan iets anders. En eten doet hij dan ook. Sterker nog: hij kan niet stoppen. Leith heeft altijd honger. Hij voelt zich opgeblazen en dik, maar hoe dikker hij zich voelt, hoe leger zijn maag voelt. In zijn boek: ‘The Hungry Years: Confessions of a Food Addict’ beschrijft de journalist hoe het is om te leven met het ‘Binge Eating Disorder’.

Lijnen is tegenwoordig heel normaal. Vooral onder vrouwen zijn er weinig mensen die nog nooit aan de lijn hebben gedaan. Wie heeft er geen vrouwelijke collega die in de lunchpauze overleeft op een appel en wat sla?


Dat lijnen zo populair is, is makkelijk te verklaren. Steeds meer mensen lijden aan overgewicht. Uit een onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse bevolking te dik is. Mannen en vrouwen in modebladen en op tv zijn echter superslank. Dit zorgt voor een ideaalbeeld, waar de ‘gewone’ vrouw of man moeilijk aan kan voldoen. Dus gaan we maar lijnen met z’n allen. De supermarkten spelen hier goed op in, door schappen vol te zetten met maaltijdvervangers en dieetpillen. En in de boekenwinkels zijn rijen boeken te vinden over alle mogelijk dieten. Ze worden allemaal uitgeprobeerd, vaak zonder (blijvend) resultaat.

Bron: www.kennislink.nl

1 opmerking: